Bezienswaardigheden van de Eifel – natuur

24 juli, 2019

De Eifel biedt oneindig veel mogelijkheden om te doen. Van het rondstruinen in idyllische dorpjes, tot het bezoeken van oude kastelen, het maken van prachtige wandelingen of fietstochten en het bekijken van de mooiste natuurverschijnselen. Te veel om in 1 weekend te zien en te veel om in één blog te noemen. Ik heb onze (en andere) bezienswaardigheden daarom opgedeeld in 3 categorieën (geschiedenis, natuur en steden & dorpen), ieder uitgediept in een eigen blog. Deze keer zijn de natuur highlights aan de beurt.

20190720_193429

Nationaal park de Eifel

Glooiende heuvels, beukenbossen, velden vol bloemen en granen en snelstromende riviertjes. Je komt het allemaal tegen in het Nationaal Park Eifel. Ooit opgericht om de laatste beukenbossen in de Eifel te beschermen bestaat het grootste deel van het park uit bos. Het ene moment wandel je tussen de beuken en eiken en het volgende moment sta je in een open veld vol bloemen.

Maren

De komvormige en met water gevulde maren zijn het handelsmerk van de Vulkaaneifel. In totaal kent de Eifel meer dan 70 van deze maren die zijn gevormd in de krater van een uitgebarsten vulkaan. Slechts 10 zijn er nog gevuld met water waarvan je in enkele ook mag zwemmen, de overige zijn uitgedroogd.

Tijdens ons weekendje Eifel bezochten wij Het Totenmaar of Weinfeldermaar. Het Weinfeldermaar heeft twee namen en beide namen verwijzen naar iets specifieks. Weinfelder verwijst naar het dorpje Weinfeld. De bewoners van dit dorpje verdwenen rond 1512 na een pestepidemie. En hieraan dankt het maar zijn bijnaam, Totenmaar, het maar van de doden.

In de buurt van de Weinfeldermaar liggen nog een aantal andere maren die gemakkelijk met elkaar gecombineerd kunnen worden. Aan de overkant van de weg ligt namelijk het Schalkenmehren maar en ietsje verderop nog een Trockenmaar. Ook het Gemundener Maar ligt hier vlakbij.

Koud water Geiser

De Wallender Born in Wallenborn is een koudwater geiser die elke 35 minuten water als een fontein de lucht in schiet. De druk in de onderliggende kamer is dan zo hoog dat het bovenliggende water gedurende ongeveer 6 minuten omhoog geduwd wordt. Ondanks dat het vrij gecultiveerd en toeristisch is, is het zeker de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent! Bovendien kun je het combineren met een imker op 200m afstand. Hier verkopen ze de lekkerste honing producten.

Eifelsteig

De Eifelsteig is een 313 km lang wandelpad recht door de eifel. Dit weekend heb ik hier zelf niks van gelopen maar ik kom hier zeker een keer voor terug! Het pad loopt van Aken naar Trier en brengt je langs de meest prachtige uitzichten en landschappen. De route verloopt grotendeels over onverharde paden, is volledig gemarkeerd en wordt in de regel ingedeeld in 15 etappes welke in lengte variëren tussen de 14 en 28 km.

Naast bezienswaardigheden met betrekking tot de natuur kent de Eifel ook een rijke geschiedenis en leuke steden en dorpen.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you