5-daagse rondreis Zuid-IJsland: de route en bezienswaardigheden

22 augustus, 2019

Na de fantastische Laugavegur Trail hadden we nog een paar dagen om meer van IJsland te bekijken. We besloten met een huurauto naar het zuiden van IJsland en de Golden Circle te rijden. In deze blog lees je meer over onze route en de bezienswaardigheden die wij bezochten.

DSC_1133

Dag 1: Reykjavik

Na 5 dagen hiken was het eerst vooral tijd voor uitslapen, een stevig ontbijt en rust. Nadat we rond de middag weer helemaal boven water waren zijn we Reykjavik ingegaan. Omdat we de ochtend voor de Laugavegur trail ook al benut hadden voor het ontdekken van Rekjavik wisten we precies wat we nog wilden zien. Reykjavik vonden wij een gezellige en gemoedelijke stad met veel ruimte voor kunst, authenticiteit en het outdoor leven.

Leuke must-do’s in Reykjavik? Wat ons betreft zijn onderstaande de hoogtepunten:

 • Saga Museum: In dit museum leer je door middel van een audiotour en wassenbeelden meer over de geschiedenis van de Vikingen. Zeker leuk en interessant om gezien te hebben, wel wat over prijst (2200 kroon).
 • Hallgrímskirkja: Deze kerk is natuurlijk hét symbool van Reykjavik. Van buiten al indrukwekkend, en het uitzicht vanuit de toren over de stad liegt er ook niet om. Het interieur is dan weer verassend simpel met wel een prachtig orgel.
 • Laugavegur: De hoofdstraat van Reykjavik (met inderdaad dezelfde naam als de trail) met veel leuke winkeltjes en restaurantjes. Zeker de moeite waard om hier de tijd voor te nemen mocht je op zoek zijn naar (authentieke) souvenirs of outdoor spullen.
 • Litla Jolabudin: Een kerstwinkel in het centrum van Reykjavik die het hele jaar open is. Bovendien kun je vanaf hier een brief van de kerstman opsturen naar iemand in je thuisfront die dan samen met een cadeautje bezorgd wordt.

’s Avonds hebben we het eerste deel van onze reis goed afgesloten in de Blue Lagoon (vanaf €49, wisselende openingstijden per seizoen, reserveren noodzakelijk). We zijn heerlijk tot rust gekomen in het warme water met een gezichtsmasker en een drankje. Ook de weg van en naar Reykjavik was al prachtig omdat je dwars door een lavaveld rijd.

Dag 2 Reykjavik – Vik
Afstand: 185 km

Van Reykjavik naar Vik zijn er vele dingen te bezichtigen dus je moet hier helaas echt keuzes maken. Ook kwamen we er hier achter dat je echt goed van te voren moet kijken wat je eventueel tegenkomt. Bezienswaardigheden, en zeker de iets minder toeristische, staan vaak op het laatste moment pas aangegeven en uit de naam kun je vaak niet opmaken wat het is. Hierdoor is er iets minder ruimte voor echt spontane / verassende stops. Wel is de weg heel makkelijk! Je volgt eigenlijk de hele rit rondweg 1, een goed tweebaans weg onderhouden weg die helemaal rond IJsland loopt.

 • Reykjadalur: Na een 40 minuten durende stijgende hike kom je uit bij deze prachtige warm water rivier. Je kunt er heerlijk in baden dus vergeet vooral niet om je zwemkleding mee te nemen. Tijdens de route kom je al verschillende warm water bronnen tegen met bordjes “100°C”. Je ziet ook daadwerkelijk het water koken! Zorg vooral dat je een spot bemachtigd in een waterval, alsof je in een bubbelbad zit!
 • Seljalandsfoss: Deze waterval van 65 m hoog is één van de bekendste watervallen van IJsland, door zijn grootte en omdat je erachter langs kunt lopen. Door het opstuivende water is een regenjas of een paraplu geen overbodige luxe.
 • Gljúfrabúi (of Gljúfurárfoss): Deze waterval ligt op 200 meter lopen (in de andere richting dan de ringweg) van Seljalandsfoss. Dit staat niet goed aangegeven en het is dus niet erg druk, maar zeker de moeite waard! De waterval ligt half verborgen in een kloof. Je kan door het water waden om de waterval van dichterbij bekijken of via een lastig klim omhoog langs de zijkant van de waterval.
 • Skógafoss: Deze indrukwekkende waterval van 60 m hoog en 25 m breed ligt bij het plaatsje Skógar. Door het omhoogrijzen van IJsland na de laatste ijstijd heeft de kustlijn zich teruggetrokken. Gevolg is dat hier kliffen zijn achtergebleven waar nu de Skógafoss vanaf stroomt. Via een goed pad met traptreden kun je naar de bovenkant van de waterval wat je een prachtig uitzicht geeft!
 • Reynisfjara Beach: Een prachtige basaltformatie, Hálsanefshellir, is te vinden bij het zwarte zandstrand Reynisfjara. Daarnaast zijn er bij eb ook enkele ondiepe, door erosie ontstane, grotten te zien. De golven bij Reynisfjara zijn sterk en onvoorspelbaar, er zijn al mensen verdronken, dus wees voorzichtig.
 • Dyrhólaey: Het zuidelijkste puntje van IJsland dat vooral bekend staat om zijn zwarte strand en het “deurgat” in de klif. ’s Ochtends en ’s Avonds heb je hier bovendien kans om de Papegaaiduikers (en andere vogels) te spotten

Slaapplek: The Barn; erg leuk! Gezellige sfeer, goede locatie, fijne bedden.
Restaurant tip: Strondin Bistro and Bar (!)

Dag 3: Vik – Kirkjubaejarklaustur
Afstand: 75 km

 • Eldhraun: Dit prachtige lavaveld van ongeveer 12 meter diep, ontstaan door de uitbarsting van de Laki in 1783, is volledig overgroeid met mos. Ik vond dit een van de mooiste en apartste landschappen van IJsland en zeker een (korte) stop waard!
 • Eenmaal aangekomen in Kirkjubaejarklaustur besloten we om omwille van tijd eerst door te rijden naar Skaftafell National park voor een wandeling. Voordat we daar waren reden we eerst over het uitwasveld van de Síðujökull en de Skeiðarárjökull. Het uitwasveld is ontstaan door een vulkaanuitbarsting onder de gletsjer waardoor veel water en puin met groot geweld richting de zee spoelen. Onderweg wordt alles wat op het pad staat verwoest. De brug die in het uitwasveld is aangelegd is een van de laatste gebouwde bruggen van de ring. Het is een lange een brede stalenbrug met her en der inhammetjes om het tegengestelde verkeer erlangs te laten. Verder op de weg is een uitzichtpunt waar 2 stalen balken van de vorige brug duidelijk weergeven met welk geweld een uitwasveld ontstaat. Ook wordt op deze parkeerplaats informatie geboden over de frequentie en heftigheid van het uitbarstingen van de vulkanen aan de zuidkant van IJsland.
 • Skaftafell: Sinds 2008 is het gebied, dat zo’n 1700 km² groot is, onderdeel van het nationaal park Vatnajökull (vernoemd naar de gelijknamige gletsjer, de op een na grootste van Europa). Vanuit hier zijn de meest prachtige (lange en korte) wandelingen te lopen. Een bekende is de wandeling naar de Svartifoss Waterval (2 uur heen en terug): een prachtige waterval van 25m en honderden indrukwekkende zwarte basaltzuilen. Vanuit hier liepen wij verder naar Sjónarnípa, een uitzichtpunt dat een prachtig uitzicht geeft over de gletsjermond (in totaal een wandeling van 3.5 uur). Bij het informatiecentrum staat een duidelijke kaart met andere wandelingen.
 • Jökulsárlón: het grootste en bekendste gletsjermeer van IJsland. Een prachtig uitzicht dat je meteen laat relativeren hoe klein de mens eigenlijk is vergeleken bij de natuur. Vanuit het meer gaan de ijsschotsen onder de brug door de zee in waar ze door de golven gesleten worden en als “diamanten” terugkomen op het strand. Wanneer je dit ziet snap je meteen de naam van het strand: diamond beach. Helaas was het bij ons zo ver in de zomer dat er bijna niks meer op het strand lag.

Slaapplek: Hotel Laki; Mooie locatie, vrij prijzig restaurant, nette kamers.

Dag 4: kirkjubaejarklaustur – Golden Circle
Afstand: 245 km

 • Systrafoss: een kleine waterval bij Kirkjubaejarklaustur. Leuk om gezien te hebben omdat we in de buurt sliepen, maar niet per se de moeite waard om er voor om te rijden.
 • Fjaðrárgljúfu: Deze indrukwekkende kloof, waar de Fjaðrá rivier doorheen stroomt, is 2 km lang en zo’n 100 m diep. Wanneer je bovenlangs loopt heb je verschillende uitzicht platformen.
 • Krater van Kerid: een 55 meter diepe trechtervormige krater die deels met water is gevuld. Je kunt zowel bovenlangs als onderlangs lopen. Sinds 2013 wordt er entree gevraagd van 350 ISK / € 2,- per persoon.
 • Faxifoss: Ondanks dat deze waterval heel dicht bij Geysir ligt is het er totaal niet touristisch. Wij vonden hem echter zeker de moeite waard!
 • Geysir: Geysir ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland. Deze geiser is helaas niet meer zo actief maar een paar meter van de Geysir ligt gelukkig nog een andere geiser, de Strokkur, die elke 5 tot 8 minuten zijn water 20 meter omhoog spuit.
 • Gullfos: Deze waterval is een van de grootste en bekendste watervallen van IJsland. Logisch ook, want hij is maar liefst 20 meter breed, 70 meter diep en de kloof die volgt is 2,5 kilometer lang. Je hebt meerdere platforms van waar je het natuurgeweld kunt aanschuiven.

Slaapplek: Uthilid Cottages; Dikke vette aanrader! Prachtige omgeving, heerlijke hottub, echt tot rust komen, mogelijkheid tot zelf koken

Dag 5: Golden Circle – Reykjavik
Afstand: 100 km

 • Pingvellir National Park: Dit park bestaat al sinds 1928 en is een 6 km brede en 40 km lange verzakking die de geologische grens vormt tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Hier kan je het directe gevolg zien van het uiteendrijven van de tektonische platen. Deze plaats is ook voor de IJslanders een historisch belangrijke plaats. Hier kwam namelijk in 930 de volksvertegenwoordiging, het Alþing, voor het eerst bij elkaar. Wij vonden het een prachtig gebied maar veel te toeristisch, waardoor we de geplande wandeling hebben overgeslagen. Zorg dus vooral dat je hier vroeg bent!
 • Glymur: Glymur is de op een na hoogste waterval van IJsland aan het einde van het …fjörd. Er loopt een fantastische wandeling naartoe waarover ik later een blog ga schrijven. De weg door het fjörd naar de parkeerplaats alleen al is al fantastisch!

 Slaapplek: Travel Inn; heel basic, maar goede prijs en ideale locatie.

 

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Eén reactie

 1. Toos Romme schreef:

  Heel afwisselend. Je valt van de ene verrassing in de andere. Door jou schrijven en de foto’s erbij neem je me mee op reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you