Bezienswaardigheden van de Eifel – geschiedenis

24 juli, 2019

De Eifel biedt oneindig veel mogelijkheden om te doen. Van het rondstruinen in idyllische dorpjes, tot het bezoeken van oude kastelen, het maken van prachtige wandelingen of fietstochten en het bekijken van de mooiste natuurverschijnselen. Te veel om in 1 weekend te zien en te veel om in één blog te noemen. Ik heb onze (en andere) bezienswaardigheden daarom opgedeeld in 3 categorieën met ieder zijn eigen blog: geschiedenis, natuur en steden & dorpen. Te beginnen met de geschiedenis highlights.

DSC_0350

Kastelen en burchten

De Eifel kent veel goed bewaarde burchten en kastelen. Wij bezochten Burcht Eltz, een imposant gebouw omgeven door natuur. Burcht Eltz bestaat uit 5 burchthuizen die tegen elkaar zijn gebouwd. Elke 10 tot 15 minuten start er een rondleiding van zo’n 40 minuten waardoor je ook de binnenkant en enkele kamers en zalen kunt bekijken. De schatkamer mag je zelfstandig bezoeken en is zeker de moeite waard! Hij is geopend van 9.30 uur tot 18.00 uur.

De ligging van Burg Eltz in Het Eltzer bos is ook prachtig! Het Eltzer bos is een beschermd natuurgebied met een grote keuze aan wandelroutes. Er is dus ook voor de natuurliefhebber en wandelaar veel te beleven! Een aanrader is één van de bekende “Traumpfade” ; de Eltzer Burchtpanorama. Een mooie wandeltocht van ruim 12 kilometer.

Praktische info:

 • Adres: Burg Eltz 1, 56294 Wierschem
 • Parkeren: Betaald parkeren: € 2,- Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 15 minuten lopen. Er rijdt vanaf de parkeerplaats ook een pendelbus naar de burcht.
 • Openingstijden: Dagelijks van 9:30 tot 17:30 uur
 • Toegangsprijzen: Entreeprijzen voor de burchtrondleiding en een bezoek aan de schatkamer:
  Volwassenen: € 10.00
  Volwassenen in groepen vanaf 20 personen: € 9.00 p.p.
  Scholieren, studenten, invaliden: € 6.50
  Scholieren in klassen: € 6.00 p.p.
  Gezinskaarten (2 volwassenen, 2 kinderen): € 28.00

Andere bekende kastelen of burchten in deze omgeving zijn:

Maria Laach

Maria Laach is de bekende abdij bij de Laacher See. Deze prachtige adbij is één van de mooiste kloosters van Duitsland en in Staufische stijl (Romaanse stijl) gebouwd. De dwarsgebouwen en de groepen van torens zijn kenmerkend. Dat de abdij vele bezoekers trekt is niet vreemd want het is een prachtig en imposant gebouw. In de abdij is verder het praalgraf te zien van Graaf Hendrik van Laach, de oorspronkelijke stichter van de abdij kerk.

Eerlijkheidshalve moet wel gezegd worden dat het klooster zelf niet open is voor bezoek en ook de smederij is niet toegankelijk. Buiten de smederij is er wel een tuin met creaties uit de smederij.

Vanuit de Maria Laach zijn er weer een aantal mooie wandelingen te lopen om en nabij de Laacher See. Bovendien mag je in de Laacher See ook zwemmen en is er een waterfiets verhuur punt.

Praktische informatie.

 • Adres: D-56653 Maria Laach
 • Route: Maria Laach ingeven en ter plaatse de borden volgen.
 • Parkeren: Grote parkeerplaats, staat aangegeven. Auto: € 2,- Motor: € 1,- Camper: € 5,-.
 • Openingstijden: Het gehele jaar dagelijks geopend. Het forum voor de informatie: 1 April t/m 31 Oktober: Dinsdag t/m Zaterdag: 10:00 – 17:00 uur. Zondag, maandag, feestdag: 13:00 – 17:00 uur. 1 November t/m 31 Maart: Maandag t/m Zaterdag: 10:30 – 12.00 uur. Zon- en feestdagen: 13:00 – 17.00 uur.
 • Entree: Gratis. Een kleine donatie wordt op prijs gesteld.

Ordensburg Vogelsang

Op een half uur rijden ten oosten van Monschau ligt in het Nationalpark Eifel Ordensburg Vogelsang, een voormalig opleidingskamp van de SS. Het complex Vogelsang werd tussen 1934 en 1936 gebouwd in opdracht van de nationaalsocialisten. Hier moesten de toekomstige politieke, leidinggevende krachten worden opgeleid. Tot 1939 zijn er o.a. ca vijfhonderd SS’ers opgeleid. Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam het programma hier enigszins stil te liggen en werd het complex in gebruik genomen als kazerne van de Wehrmacht. In 1945 werd Vogelsang bezet door het Amerikaanse leger en later gebruikt als een oefenplaats voor de Britse en Belgische militairen. In 2005 werd het terrein teruggegeven aan Duitsland en werd het geheel onderdeel van het Nationalpark Eifel. Sinds 2006 is het complex opengesteld voor bezoekers.

Praktische informatie

 • Op het terrein van het complex is een restaurant aanwezig waar je iets kan eten en drinken. Het restaurant is gevestigd aan het Adlerhof en is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. In de periode november – februari tot 16.00 uur en naar bezoekers aanbod.
 • Vogelsang ip (het terrein en complex) is dagelijks geopend. Tijdens de zomertijd van 8.00 – 20.00 uur en tijdens de wintertijd van 10.00 – 17.30 uur.
 • Entree is gratis en parkeren op de centrale parkeerplaats kost € 4,- per auto.

Naast bezienswaardigheden met betrekking tot de geschiedenis kent de Eifel ook de mooiste natuur en leuke steden en dorpen.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you