Binnenstebuiten #3: Irma Romme over back to basic gaan

6 november, 2019

Veel van mijn mooiste lessen heb ik geleerd terwijl ik in de natuur was óf ben ik in de natuur pas echt gaan begrijpen. Niet voor niets luidt het spreekwoord: naar buiten gaan is eigenlijk naar binnen gaan. En hierin ben ik vast niet de enige! Om jullie nog meer te inspireren vaker de natuur in te gaan (op zoek naar jezelf) heb de rubriek “Binnenstebuiten” in het leven geroepen waarin ook anderen hun mooiste ervaringen & lessen in de natuur kunnen delen. Deze keer is het woord aan mijn zus Irma waarin ze verteld over wat het voor haar betekent om back to basic te gaan, met voorbeelden uit Nepal en Zweden.

uityproberen 1031

Ik ben Irma Romme. Waarschijnlijk dacht je het al, een zus van Ingrid. Graag deel ik hier iets van wat ik van en in de natuur leer. Al leer ik ook van deze website. Het herinnert me eraan hoe fijn het is buiten. Mijn voornemen: daar wil ik meer ruimte voor maken. Daarnaast vind ik het inspirerend hoe Ingrid haar eigen ‘ding’ opzet. Het ontwaakt oude verlangens in mij. Alvast een hele mooie opbrengst van dit initiatief!

Ont-spannen

Opgegroeid op een boerderij was ik veel buiten. Iedere dag uitzicht op de weilanden, de zon zien zakken achter de bomen, met de jaargetijden de gewassen zien veranderen. Heb er mooie herinneringen aan. Al was het toen ook ‘gewoon’ voor mij en wilde ik juist graag ook dicht bij vrienden wonen. Toch voelde ik ook: mijn zintuigen staan minder op scherp (minder áán) en ik zak meer in mijn gevoel buiten de bebouwde kom. Inmiddels woon ik al jaren in de stad. Nog steeds voel ik me mijn zintuigen tot rust komen. Vanwege de vertrouwdheid, maar zeker ook door het groen, de ruimte & rust. Ont-spannen, ik denk dat dat is waar natuur voor mij voor staat.

Back to basic in Nepal

Tot nu toe zijn vooral vakanties aanleiding om de natuur in te trekken. Meestal zijn dat wandelvakanties in bergachtige gebieden. Voor mij geldt, hoe primitiever hoe beter. Overgehouden aan vier maanden in Nepal wonen. De mensen kunnen daar zoveel met zo weinig dat ik me daar regelmatig heb afgevraagd wat wij allemaal wel niet moeten kunnen met zoveel…

Wat ik daar ook geleerd heb, bovenop een berg kijkend naar de ondergaande zon en een stuk lager gelegen dorp, hoe relatief al onze ‘problemen’ en ‘worstelingen’ lijken vanaf dat letterlijk hogere perspectief. Heb me nog niet eerder zo klein gevoeld. (zie foto bovenin)

“De mensen kunnen daar zoveel met zo weinig dat ik me daar regelmatig heb afgevraagd wat wij allemaal wel niet moeten kunnen met zoveel…”


Back to basic in Zweden

Afgelopen zomer kreeg back to basic een nieuwe invulling. Samen met Michiel ging ik kanoën in Zweden. Zeven dagen honderd kilometer roeien, zonder camping, zonder elektriciteit, zonder douche en wc en met één winkel onderweg (waarvoor je moest omvaren). We pakten een tentje in, kookstel, eten voor 7 dagen (of nou ja bijna dan, dat omvaren was geen keuze in ons geval), een hangmat en niet te vergeten: de poepescooper. Hoewel het kanoën de eerste dagen even inkomen was, was het heerlijk om dagen achter elkaar nauwelijks tot geen mensen tegen te komen. Ieder dag ontspanden we een beetje meer. Je bent zo’n beetje de hele dag bezig met je primaire behoeften, roeien, eten maken, tent opzetten en afbreken, afwassen en slapen. Daarbij afhankelijk van wat zich aandient, omdat onweer naderede hebben we de eerste dag in de berm geslapen van een bedrijventerrein en dag twee werden we beloond met ons eigen eiland! Leerpuntje dus.

Ook hier ervaarde ik hoe relatief alles wordt als je lang in de natuur bent en dat ik tot inzichten kom omdat er minder prikkels binnenkomen. En een mooie manier om elkaar beter te leren kennen.

Mijn tips

Je hebt niet veel nodig om te genieten in de natuur. Koop een paar goede wandelschoenen en een rugtas en je kunt erop uit. Laat je niet tegenhouden door het gebrek aan luxe of te denken dat je het niet kan. Je kan meer dan je denkt. Observeer, schat je kansen in en beslis. Neem de tijd om te luisteren in jezelf wat je gevoel je te vertellen heeft.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

2 Reacties

  1. André schreef:

    Mooi verhaal Irma. Het doet mij ook denken aan ons backpack avontuur van 7 weken trekken van Sumatra via Maleisië naar Singapore. Je leer heel veel over jezelf en elkaar. 😉👍

  2. Irma schreef:

    Ik kan me voorstellen dat je dan ook veel leert ja André, onvergetelijke ervaring ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you