10 x waarom je eigenlijk nú moet beginnen met wandelen

22 juni, 2019

Wandelen kan overal en je hebt er niet veel voor nodig. Maar heb jij toch nog een extra zetje in je rug nodig, hierbij 10 redenen waardoor je nu meteen je wandelschoenen wilt aantrekken!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Wandelen is goed voor je humeur

Serotonine wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen aanschouwt. De combinatie natuur en beweging is daarom dubbelgoed voor je humeur.

Wandelen is goed voor je nachtrust

Wandelen is bevorderlijk voor je dag- en nachtritme. Wanneer je veel tijd doorbrengt in de open lucht, voelt je lichaam vanzelf wanneer het donker wordt en wordt je vanzelf moe. Een bijkomend voordeel is dat beweging zelf al voor een voldaan en rustig gevoel zorgt, waardoor woelen in bed tot het verleden hoort.

Wandelen heeft veel gunstige effecten op je gezondheid

Enkele voorbeelden:

  • Door te wandelen wordt het risico op diabetes verlaagd met circa 60% omdat de insulinegevoeligheid afneemt.
  • Wandelen heeft een gunstige invloed op de conditie van je hart- en bloedvaten. Je verlaagt zowel je bloeddruk als slechte cholesterol, waardoor het risico op hartproblemen al afneemt vanaf 1 stevige wandeling per week.
  • Vaak wandelen zorgt voor sterk kraakbeen, sterke botten en sterke spieren.
  • Wandelen kan ook de kans op kanker verminderen. Vooral mensen met darmkanker kunnen baat hebben bij een fikse wandeling, de overlevingskans wordt hiermee vergroot. Idem geldt voor borst- en baarmoederkanker. Natuurlijk is wandelen geen remedie, maar een positieve bijdrage kan het zeker leveren.

Wandelen biedt vrijwel geen risico op blessures

Wanneer je een normaal tempo aanhoudt en in een paar kwalitatief goede wandelschoenen investeert, dan is het risico op blessures zo goed als nihil. Omdat wandelen een natuurlijke beweging is hoef je geen enkele spiergroep extreem te belasten. Bovendien is de schokbelasting voor je lichaam laag.

Hoe je goede wandelschoenen kiest? dat lees je hier!

Wandelen is nooit hetzelfde

Geen enkele wandeling is hetzelfde, je kunt makkelijk verschillende plekken ontdekken, variëren in afstand, alleen of juist samen met iemand gaan en ook de seizoenen en het weersomstandigheden maken elke wandeling uniek. Dus waarom zou je nog elke dag naar dezelfde sportschool gaan?

Met wandelen werk je aan je conditie

Door regelmatig te wandelen zal je al snel je conditie verbeteren en longinhoud verhogen.

Met wandelen verbrand je calorieën

Indien je gemiddeld 6 kilometer per uur wandelt, zal je tussen de 5 en 8 calorieën per minuut verbranden, afhankelijk van je gewicht en lengte. Concreet verbrand je dus ongeveer 280 calorieën, wanneer je 45 minuten wandelt. Je moet ongeveer 7000 calorieën verbranden om 1 kilogram lichaamsvet te verbranden. Wandel je elke dag 45 minuten en verander je niets aan je voeding, dan weeg je na 25 dagen 1 kilo minder!

Wandelen voorkomt ouderdom

Wandelen zorgt voor extra verbindingen tussen je hersencellen. Na een jaar wandelen konden onderzoekers een toename van de connectiviteit tussen de verschillende hersengebieden waarnemen in de gebieden die zijn betrokken bij dysfunctioneren door ouderdom.

Wandelen maakt je hoofd leeg

Wandelen verhoogt de rustgevende neurotransmitter GABA. Ook wordt er endorfine aangemaakt, waardoor je beter in je vel komt te zitten. Door te wandelen verminder je op een natuurlijke wijze de geestelijk stress. Opvallend is dat het wandelen in de natuur, met veel groen om je heen, voor een nog sterker effect lijkt te zorgen.

Wandelen verbetert je geheugen

Wandelen heeft gunstige effecten op je hippocampus, het gebied in je hersenen dat betrokken is bij de vorming van herinneringen.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you