Oorsprong
De Eifel, een middelhoog plateau ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn, en dus de Vulkaaneifel in Duitsland zijn ruim 400 miljoen jaar geleden ontstaan. Langzaam veranderde het gebied van zee naar land en begonnen 60 miljoen jaar geleden de eerste vulkanen te werken.
De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een “hotspot”, een plek op aarde waar vulkanisme niet voorkomt als gevolg van plaatbewegingen maar waar zogenaamde mantelpluimen, een soort kanalen, aanwezig zijn. Deze kanalen voeren magma vanuit de diepte aan. Het resultaat van de uitbarstingen is imponerend: ongeveer 350 kleine en grote vulkanen, maaren, lavastromen en talloze mineraal- en koolzuurbronnen.
De laatste vulkaanuitbarsting is “slechts” 10.000 jaar geleden. Relatief recent nog dus in de geschiedenis van het gebied. Onderzoek wijst uit dat dit gebied nog steeds geologisch actief is: het gehele Eifelgebied stijgt 1 à 2 millimeter per jaar. In het verleden kwamen ook al inactieve fases voor van 10.000 à 20.000 jaar, wat suggereert dat toekomstige uitbarstingen nog mogelijk zijn.
Klimaat
Het gematigd zeeklimaat in de Eifel zorgt voor een aardige hoeveelheid neerslag. Door de heuvels en de luchtstromen die hier in opwarmen en afkoelen kan het af en toe flink onweren en regenen. In de zomermaanden is het hier prima toeven met gematigde temperaturen. Als je wilt wandelen is dat hier dus goed te doen. De wintermaanden zijn ook niet erg koud. Het vriest wel en kan zelfs wat sneeuw vallen. De dagen onder het nulpunt zijn gemiddeld echter op een paar handen te tellen.
“De Eifel is een zeer goed voorbeeld van het feit dat je echt geen uren hoeft te rijden of vliegen voor een fantastische vakantiebestemming. ”
Overnachten
Wij sliepen bij vrienden van mijn schoonouders in Niederstadtfeld vanwaar alle bezienswaardigheden heel goed te bereiken zijn. Nu begrijp ik dat niet iedereen deze luxe heeft maar de Eifel biedt gelukkig vele mogelijkheden om te overnachten. Van vakantieparken, tot campings en hotels, voor iedereen is er wel iets te vinden.
Milieusticker
Combineer je je reis naar de Vulkaaneifel met een bezoek aan een van de Duitse steden? Denk er dan aan dat een milieusticker voor Duitsland verplicht is als je met de auto het centrum van Duitse steden inrijdt. Met de Duitse milieusticker op je auto voorkom je boetes. De prijs bedraagt €12,50.
Bezienswaardigheden
De Eifel biedt oneindig veel mogelijkheden om te doen. Van het rondstruinen in idyllische dorpjes, tot het bezoeken van oude kastelen, het maken van prachtige wandelingen of fietstochten en het bekijken van de mooiste natuurverschijnselen. Te veel om in 1 weekend te zien en te veel om in één blog te noemen. Ik heb onze (en andere) bezienswaardigheden daarom opgedeeld in 3 categorieën verdeeld over 3 blogs: geschiedenis, natuur en steden & dorpen.