Zó koop je de perfecte wandelschoen

4 juni, 2019

Je hebt besloten dat je vaker wilt wandelen, op wandelvakantie wilt of de Nijmeegse Vierdaagse gaat lopen. Dan kan een goede wandelschoen natuurlijk niet ontbreken. Maar waar moet je nu op letten als je op jacht gaat naar jouw perfecte schoen? Ik neem je mee!

DSC_0285

Tip 1. Bedenk van te voren welke schoen bij jouw activiteit past

Voor dat je wandelschoenen gaat kopen is het goed om te bedenken waar je de wandelschoenen voor wilt gebruiken. Verschillende terreinen vragen namelijk om verschillende schoenen. Grofweg zijn er 4 categorieën wandelschoenen (A t/m D)

 • A: Lage, soepele wandelschoen geschikt voor vlakke wandelingen in de stad, door het bos en eventueel lichtglooiend gebied. Ze zijn uitermate geschikt voor meerdaagse wandeltochten, zoals de vierdaagse
 • B: Halfhoge tot hoge trekking schoen geschikt voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen of eenvoudige trektochten met bepakking. Een schokabsorberende zool zorgt voor de dempende werking; een sterk zoolprofiel zorgt voor voldoende grip
 • C: Hoge stuggere schoen geschikt voor rotsachtig terrein. De zolen zijn stugger en hebben een grover profiel.
 • D: stijgijzervast en zeer harde schoenen geschikt voor het hooggebergte waarbij ijsvlaktes en ijswanden getrotseerd moeten worden
 • Naast bovenstaande categorieën heb je ook nog de keuze uit tussencategorieën bijvoorbeeld A/B en B/C.

Verder is het goed om van te voren na te denken of je graag waterdichte (droge voeten op onverharde natte of besneeuwde gebieden) of ademende (ventilerend, goed voor stadswandelingen en bijvoorbeeld de vierdaagse) en hoge (meer steun aan de enkels voor mensen met zwakke enkels of voor op zwaar terrein) of lage (luchtiger en voor vlakke paden) schoenen wandelschoenen wilt.

Tip 2: Ga naar een gespecialiseerde zaak

Wandelschoenen moeten écht goed passen en goed om je voet heen zitten, anders krijg je er geheid last van. Ik zou daarom niet aanraden de schoenen via internet te bestellen of ze puur op het uiterlijk te beoordelen. In gespecialiseerde zaken heb je medewerkers die vaak in alle rust met jou wil kijken welke schoen uit hun brede assortiment het beste bij jou past. Bovendien hebben ze vaak ook een oefenterrein om te voelen hoe de schoen beweegt op onregelmatig terrein.

“Mijn ervaring met wandelschoenen is dat ze meteen goed horen te zitten.”


Tip 3: Draag wandelsokken als je de schoenen past

Het is belangrijk om goede wandelsokken te gebruiken. In veel winkels hebben ze daarvoor speciale passokken.

Tip 4: Pas wandelschoenen nooit aan het begin van de dag

Voeten zijn ’s ochtends namelijk slanker dan gedurende de dag. Zeker door wandelen kunnen je voeten uitzetten en het zou vervelend zijn dat dan ineens blijkt dat je een maat te klein hebt gekocht. De meeste blaren komen namelijk door te krappe schoenen.

Tip: Bekijk je schoenen

Als je al eerder wandelschoenen hebt gehad is het goed om eens naar die zool te kijken. Waar is de zool het meest versleten en zitten dus de grootste drukpunten?

Tip: Ze zitten meteen goed!

Mijn ervaring met wandelschoenen is dat ze meteen goed horen te zitten. Natuurlijk moet je ze nog een beetje inlopen, maar als je meteen drukpunten voelt zou ik ze niet nemen. Zelfs op mijn B-schoenen kon ik meteen 30 km wandelen en nog steeds draag ik ze met veel plezier zonder ook maar één blaar te hebben gehad.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

2 Reacties

 1. Natalie schreef:

  De perfecte wandelschoenen hoef je niet in te lopen. Die zitten meteen als gegoten rond je voeten. Toen ik wat ouder werd, ontdekte ik dat ik baat had bij hoge wandelschoenen. Die bieden meer steun en dat speelt toch een rol bij het klimmen der jaren.

 2. Vincent schreef:

  Bedankt voor het delen van de tips om goede schoenen te vinden. Ik wandel tegenwoordig veel en wil daarnaast ook tijdens mijn vakantie wandeltochten gaan maken. Morgen ga ik ook even langs een speciaalzaak om wat modellen te passen. Ik zal mijn wandelsokken meenemen voor het passen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you