Waarom (berg)wandelen en persoonlijke ontwikkeling zó goed samen gaan

21 juni, 2020

(Berg)wandelen en persoonlijke ontwikkeling samen brengen zodat jij beter JOUW leven kunt leiden, dat is voor mij waar Chapter You voor staat. Wellicht klinkt dit voor jou nog als een onlogische combinatie. Maar dat is het voor mij niet! (berg)wandelen hangt bijvoorbeeld aan elkaar van prachtige lessen die je ook kunt gebruiken in je dagelijks leven. In deze blog neem ik je mee in de mooiste lessen die ik al van (berg)wandelen heb mogen leren.

DSC_0257

1. Geniet van de reis, niet alleen van de eindbestemming

Tijdens het (berg)wandelen is de weg naar je doel of de top vaak langer dat dat je daadwerkelijk op dit punt bent. Des te belangrijker dus om ook van de reis naar dit punt toe te genieten. En dit geldt natuurlijk ook voor de rest van je leven. Zo vaak hoor ik “als ik dit heb dan…” of “nu doorzetten, dan..”. En ja het zal niet altijd leuk of makkelijk zijn onderweg óf in het leven, maar probeer wel te genieten van de weg, vier de kleine successen, kijk om je heen en zie welke (kleine) stappen je al hebt mogen zetten. Tijdens het wandelen is dit zo vanzelfsprekend. Je ziet letterlijk de prachtige uitzichten om je heen, een dier wegspringen of een mooie bloem naast je. Kijk daarom niet alleen naar het eindpunt maar geniet ook van de weg ernaartoe.

2. Grenzen aangeven

Grenzen aangeven. Niet iets dat ik als pleaser van nature goed kan. Maar dat ik wel heb moeten leren tijdens het berg(wandelen). Of je nu tegen hoogtevrees of tegen je mentale of fysieke conditie aanloopt, het maakt niet uit. De kans is groot dat je ergens onderweg tegen een grens aanloopt. Luister naar je lichaam en besef dat die grens bij iedereen ergens anders ligt. Jij bent de enige die dit aan kan geven! Een mooie oefeningen voor andere momenten in je leven waarin je het idee hebt dat jij of andere over jouw grenzen gaan.

3. Rust is belangrijk om te groeien

Rust, oh zo belangrijk in je leven, maar ook tijdens het (berg)wandelen! Als je niet voldoende rust neemt kan het zo zijn dat je het einde conditioneel gezien niet red of dat je gekweld wordt door blessures. In de bergen zijn het vaak je adem of spieren die om een break vragen, in het platte Nederland zijn het vooral je spieren en pezen die rust vragen. Niet voor niks raden ze bij de Nijmeegse vierdaagse aan om minstens elke 10 km een pauze in te lassen. Want rust dien je te nemen voordat je lichaam schreeuwt van de pijn, rust neem je ter voorkoming van deze pijn.

En weet je wat tijdens het wandelen ben ik rust meer gaan waarderen, het geeft immers tijd om eens goed om je heen te kijken, foto’s te maken van waar je nu staat en je brandstoffen bij te vullen. En is dit niet precies hetzelfde wat wij in het dagelijks leven nodig hebben?

4. Doelen stellen

Wanneer je gaat (berg)wandelen stel je een doel en stippel je een pad uit. Waar wil je naar toe? Hoe kom je daar? Pak je de makkelijkste weg of vind je het juist leuk om over ongebaande paden te lopen? Bovendien vergt een langere (berg)wandeling ook vaak de nodige voorbereiding. Wat neem je mee? Hoe wil je trainen voor de tocht? Etc. En die weg zal niet altijd leuk of makkelijk zijn. Zowel niet voor als tijdens de wandeling. Maar als jij dit doel echt wil bereiken zul je er voor moeten gaan. Je zult moeten doorzetten. En in mijn geval is het zo dat de doelen waar ik het hardst voor gewerkt heb, het mooiste waren om te behalen.

5. Relativeren

De natuur op zichzelf, maar zeker het wandelen in de natuur is een perfecte manier om te relativeren. Wij zijn eigenlijk zo’n klein onderdeel van de grote wereld. Zijn jouw problemen echt zo groot? Is hetgeen waar jij bang of onzeker over bent over een jaar echt nog relevant? In de bergen is dit besef bij mij extra groot. Als je op een berg staat en kijkt en de uitgestrektheid van het dal en de bossen ziet besef je hoe klein je eigenlijk bent. En die helikopterview is ontzettend fijn om mee te nemen in de rest van je leven.

6. Je bent sterker dan je denkt

De laatste metafoor is voor mij misschien wel de meest belangrijke metafoor. Jij bent sterker dan je denkt dat je bent! Jij bent een powermens en je kunt zoveel meer dan je nu waarschijnlijk doet. Beklim die berg, loop die lange afstand of wandel een keer in je eentje! Ik voel het na elke bergwandeling, ik voel het na het lopen van de Nijmeegse vierdaagse, ik voel het als ik mijn hoogtevrees weer eens de baas ben geweest en ik voel het ook soms tijdens een korte wandeling in de buurt. Mijn lichaam en mind zijn super sterk, er zitten alleen soms onzekerheden en angsten overheen. En dat geldt ook voor jou! Kom uit je comfort zone, gebruik die kracht en maak van jouw leven jouw mooiste leven!

Liefs Ingrid

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you