Skalli: must-do hike bij Landmannalaugar

14 augustus, 2019

Zoals in mijn vorige blog over de Laugavegur trail te lezen was konden wij door noodweer op de top de eerste twee dagen dat wij in Landmannalaugar waren niet starten met de trail. Erg jammer, maar elk nadeel heeft zijn voordeel. En in dit geval was het een cadeautje dat we daarom nog de dagtocht Skalli hebben kunnen lopen. Wat mij betreft een absolute must-do hike in het binnenland van IJsland

DSC_0670

Praktische info:

  • Lengte: 16 km
  • Duur: 6 tot 7 uur
  • Type: rondje, goed aangegeven
  • Hoogteverschil: 460m
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/zwaar

De route

De Skalli is denk ik wel de wandeling die mij het meest verrast heeft gedurende onze twee weken IJsland en daarom een absolute must-do wanneer je in de buurt van Landmannalaugar bent. De uitzichten op de gekleurde bergen zijn adembenemend, nergens zagen wij zo vaak het fluorescerende mos, je loopt door een prachtig lavaveld en ziet een grote hoeveelheid aan zwaveldampen en geisertjes. Een uitdagende, maar zeer diverse wandeling dus.

Skalli is een rondje van ongeveer 16 kilometer en start bij de camping van Landmannalaugar. Vanaf de camping loop je de grote rivier bedding over waar het water op sommige plekken nog verraderlijk hoog kan staan. Neem dus je waterschoenen mee. Aan het einde van deze bedding begin je met klimmen. Het is een steile klim met los grind maar de prachtige uitzichten op de gekleurde bergen laten je de verzuring en hoogtevrees al snel vergeten! Wat een uniek uitzicht, wat een grootsheid en wat een prachtige kleuren! Gedurende een aantal kilometers blijf je afwisselend met wat vlakke stukken klimmen. Eenmaal op de Skalli berg schoten wij de mist in. Ondanks dat wij een prachtige dag hadden moet je hier in IJsland dus altijd bewust van zijn. Ook voor de dagtocht is een GPS dus geen overbodige luxe, want ondanks dat de markeringspaaltjes dicht op elkaar staan moesten wij in de dichte mist toch enkele keren zoeken naar het volgende paaltje. Het is ook op dit stuk dat je af en toe kleine sneeuwvelden over loopt. Je loopt hier gedurende anderhalf uur op een hoogvlakte met, bij mooi weer heb ik mij laten vertellen, prachtig uitzicht op een gletsjer. Toen wij gingen dalen liepen we ook weer snel uit de mist en kon het genieten van de mooie uitzichten weer beginnen. De laatste 5 kilometer heb je uitzicht op en ga je door een groot lavaveld welke veel van het zeldzame obsidiaan bevat, een zwart glasachtig gesteente dat ook wel vulkanisch glas wordt genoemd. De stenen zijn scherp, maar de gladheid geeft een fantastische glans over het veld. Hier merk je ook de grote vulkanische activiteit in het gebied door de grote hoeveelheid zwaveldampen en geisertjes. De stank van rotte eieren viel mij gelukkig mee en de stoom en warme stenen blijven bijzonder. En alsof dit nog niet voldoende was loop je de laatste kilometer ook nog langs een riviertje. Ondanks dat de dag dat wij hem gelopen eigenlijk een rustdag moest worden ter voorbereiding op de Laugavegur trail zijn wij nog iedere dag dankbaar dat wij toch deze wandeling hebben gedaan. Wat een prachtig oerlandschap kent dit gebied!

How to get there?

Vanuit Reykjavik gaan er verschillende busmaatschappijen naar Landmannalaugar. Dit kost je ongeveer 8000 kronen. Je kunt er ook met huurauto komen. De laatste 15 km zijn echter onverhard maar is doorgaans wel te doen met een personenauto. Vlak voor de camping moet je wel een rivier door. Wanneer dit onbegaanbaar is voor normale auto’s kun je deze vlak voor de rivier parkeren.

Overnachten

Landmannalaugar heeft een leuke camping op een prachtige locatie. Je kunt hier een bed in een hut huren (9000 kroon) of je tent opzetten (1300 kroon). De camping heeft een natuurlijke hotspring, schone toiletten en douches (500 kroon voor 5 minuten warm water), een grote tent waar je kunt zitten in het geval van slecht weer en niet te vergeten de “mountain hall”: drie schoolbussen die omgetoverd zijn tot een klein winkeltje en café waar je heerlijke zelf gemaakte soep kunt kopen. Bovendien heb je er ook een info punt waar je naar de weersverwachtingen kunt vragen en een handel wandelkaartje kunt kopen voor slechts 300 kroon.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you