7 x waarom een wandelvakantie de perfecte vakantie is om tot rust te komen

26 juli, 2020

Wandelvakanties, huttentochten, trektochten: ik zweer erbij! Niet alleen omdat ik wandelen en de natuur zo fantastisch vind, maar ook omdat het de perfecte manier is om echt tot rust te komen. Iets dat voor velen niet altijd vanzelfsprekend is tijdens hun vakantie. In deze blog leg ik uit waarom juist wandelvakanties zo goed zijn voor dat extra beetje rust.

DSC_0321

1. Je komt in beweging

Niks doen lijkt de ideale manier om te ontspannen op vakantie, maar vaak werkt dit niet. Stresshormonen zijn na een drukke (werk)periode namelijk niet meteen uit je lichaam waardoor je je nog behoorlijk onrustig kunt voelen aan het begin van je vakantie. Ga daarom eens lekker wandelen of fietsen. Hierdoor komt er serotonine vrij dat je meteen een meer ontspannen gevoel geeft. Ons lichaam is er nu eenmaal op gemaakt om te bewegen en zich hierdoor goed te voelen. En laat dit nu het hoofd ingrediënt van een wandelvakantie zijn.

2. De natuur geeft rust

De natuur is fantastisch! Het blijkt dat het al een rustgevende en stressverlagende uitwerking heeft als we alleen al naar een plant of een natuurposter kijken. Moet je eens nagaan hoe erg je tot rust komt als je een week in de bossen of bergen loopt!

3. Het is makkelijk om ook eens niks te doen

Veel mensen willen eenmaal op vakantie ook het maximale eruit halen. steden bezoeken, naar een museum, de leukste hotspots ontdekken etc. Maar dat kan ook voor behoorlijk wat stress en onrust zorgen. Probeer daarom ook bewust eens niks te doen en oké te zijn met het feit dat je sommige dingen niet zult zien. Bij wandelvakanties heb je vaak ’s avonds zo’n moment van rust. Niks is lekkerder dan ‘s avonds na een flinke wandeling met de voetjes omhoog een boek te lezen.

4. Al zou je het willen, je kan je werk niet eens meenemen

Om volledig te kunnen ontspannen is het noodzakelijk dat je je werk thuis laat. Check niet je mail en neem zeker niet je laptop mee op vakantie. Én laat dat nou net überhaupt geen mogelijkheid zijn tijdens een wandelvakantie. Het is niet alleen overbodig gewicht, maar je laptop is ook nog eens onvoldoende beschermd tegen regen én je hebt vaak toch geen bereik in de bergen.

“Je vakantie is ook een mooi moment om eens stil te staan. Hoe gaat het nu echt met je? wat zijn je dromen? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders? En laat wandelen dit proces van stilstaan dit nu juist faciliteren!”


5. Kom in het hier en nu

In het hier en nu zijn, is dat uiteindelijk niet hoe je het beste tot rust komt? Genieten van alles dat er nu is, zonder je druk te maken over het verleden of de toekomst. Maar hoe makkelijk het ook klinkt, vaak is het in de praktijk wat moeilijker om echt in het hier en nu te komen.

Het wordt vaak makkelijker als je je bewust wordt van een zintuig in het hier en nu. Dus wat zie je of wat voel je nu? Wandelvakanties kunnen hier op twee manieren aan bijdragen. Enerzijds is bergwandelen een trage beweging. Door die traagheid vertraag jij zelf ook waardoor je veel meer tijd hebt om naar alles om je heen te kijken. Kijk eens naar de bloemetjes of naar de mooie bergtoppen. Anderzijds gaat je hartslag en ademhaling omhoog door het bergwandelen, een mooie moment om te oefenen met je lichaam te voelen. Welke sensaties voel je? Waar voel je dat je lichaam hard werkt? En hoe voelt het om überhaupt je hart weer eens te voelen?

 

6. Sta eens stil bij het leven

Je vakantie is ook een mooi moment om eens stil te staan. Hoe gaat het nu echt met je? wat zijn je dromen? Waar ben je tevreden over en wat wil je anders? Welke mensen zijn belangrijk voor je en besteed je daar genoeg aandacht aan? Maar bij veel vakanties kom je hier niet aan toe of denk je er niet aan. Bij een wandelvakantie is dat anders is mijn ervaring. Mijn mooiste inzichten (en zelfs het idee voor Chapter You) zijn ontstaan tijdens een wandelvakantie. Door de ontspanning in combinatie met beweging is je hoofd rustiger en ontstaan er nieuwe creatieve ideeën. Ineens kan duidelijk zijn wat je nu echt wilt.

7. Waarneming en stemming hangen nauw samen.

Neem met aandacht waar, kijk en luister met aandacht naar je omgeving. Verwonder je. Kijk naar de ondergaande zon, voel het gras van de bergweide onder je voeten kietelen en neem de grootsheid van de bergen in je op. Dit ontspant je en geeft je direct een goed gevoel. Geniet van een drankje op het terras van een berghut en kijk om je heen. Het zijn deze kleine dingen die het grootste geluk brengen en ze blijven je het langste bij. Bewaar deze momenten bewust om ze thuis, als het even tegen zit, te herinneren. Zo voel je je twee keer goed over hetzelfde.

Wat maakt voor jou wandelvakanties zo fijn?

Liefs Ingrid

 

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you