13 Lifehacks voor iedere hiker

15 september, 2019

Tijdens een meerdaagse hike kun je te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden en heb je daarnaast maar beperkte ruimte in je backpack. Tijdens de laugavegur trail in IJsland heb ik dan ook veel lifehacks voor voor, tijdens en na de hike leren kennen. In deze blog mijn belangrijkste tips die iedere hiker moet kennen.

2497a600-c8ad-41e5-9ced-b614a0cd701a
 1. Leg een schoen onder je slaapmatje als kussen

Slaap je altijd met een kussen, is je trui niet dik genoeg om op te slapen en ben je het beu om wakker te worden met een stijve nek  maar heb je geen ruimte in je backpack om een kussen mee te nemen. Dan is de eerste lifehack echt iets voor jou! Leg één van je schoenen onder je matje waardoor je toch een zacht kussen hebt om op te liggen. Ik was sceptisch toen ik mijn vriend dit zag doen, maar geloof me: it’s magical!

 1. Tassen op elkaar als het regent

Heel leuk zo’n regenhoes om je backpack, maar als het echt regent wordt de rugkant (en dus ook de spullen in de backpack) toch echt nat als ie op de grond ligt. Ben je met z’n tweeën is hier echter een hele makkelijke oplossing voor! Leg je backpacks op elkaar, met de regenhoezen naar buiten. Droge spullen gegarandeerd! Ook een slimme tip voor het slapen gaan.

 1. Wc-papier in natte schoenen

In de regen lopen is natuurlijk niet ideaal, maar hier kun je je op kleden zeg ik altijd. Wanneer het echter zo hard regent dat ook je sokken nat worden, wordt het vervelender. Als je thuis / op een camping of vakantiehuisje slaapt heb je vaak wel kranten die je in je schoenen kunt stoppen op ze sneller te laten drogen, maar tijdens een meerdaagse tocht is heb je dit niet voorhanden. Onze eerste dag in IJsland hadden wij doorweekte schoenen van binnen en van buiten en kregen toen de tip om WC papier in onze schoenen te doen. Zelfde effect, altijd voorhanden en werkt even goed! Je moet ze wel regelmatig verwisselen.

 1. Rol ducttape en medicine tape om je drinkfles heen

Ducttape en Medicine tape kunnen beide erg handig zijn tijdens een meerdaagse hike. Echter is de ruimte in je backpack schaars en past van alles een rol vaak niet. Een drinkfles neem je altijd mee dus waarom niet de boel combineren! Rol voor je start duct tape en medicine tape om je drinkfles heen en je hebt het altijd bij en ook altijd binnen handbereik.

 1. Hadex druppels

Tijdens een lange warme hike moet je eigenlijk 2.5 a 3 l water drinken. Dit allemaal meenemen is natuurlijk een behoorlijk gewicht. Gletsjerwater dat stroomt kun je vaak wel drinken, alleen loop je het risico dat er dierlijke uitwerpselen inzitten. Om te voorkomen dat je ziek wordt is het daarom verstandig om het water te zuiveren met hadex druppels. 1 druppeltje is al voldoende om een liter te zuiveren.

 1. Slaap met zo weinig mogelijk kleren in de slaapzak

Ik haat kou! En als ik eenmaal koud ben duurt het ook een eeuwigheid voordat ik het weer warm heb. Ik ging daarom altijd met zoveel mogelijk laagjes in de slaapzak liggen. En toch kreeg ik het koud. Toen gaf mijn vriend als tip om naakt in de slaapzak te kruipen én inderdaad die nacht had ik het heerlijk warm! Je lichaam hoeft zo namelijk alleen maar de slaapzak op te warmen in plaats van ook je kleren.

 1. Stop de kleren die je volgende dag aan wilt in je slaapzak

Ik haat dus kou. Ik zie er dus ook altijd tegen op om in de ochtend koude kleren aan te trekken. Ook hier is een hele makkelijke lifehack voor: Neem ze gewoon mee in je slaapzak! Ze worden én heerlijk warm en als ze nog vochtig (dus niet drijfnat) van de dag ervoor zijn worden ze ook nog eens kurkdroog.

 1. Laagjes, laagjes, laagjes

En nog een lifehack tegen de kou: Draag laagjes! Meerdere dunne laagjes zijn warmer dan 1 dikke laag, je kan makkelijker iets uitrekken en bovendien bespaart het ruimte.

 1. Droge sokken meenemen

Droge sokken zijn voor mij de belangrijkste tip om geen blaren te krijgen. Zorg dus altijd dat je een paar sokken makkelijk bij de hand hebt zodat je ze snel kunt wisselen wanneer je natte of bezwete sokken hebt.

 1. Stop zoveel mogelijk in je backpack

Voor op de foto ziet het er stoer uit als er veel dingen aan je backpack hangen. Echter zou ik aanraden om zoveel mogelijk ín je backpack te stoppen. Je bent minder vatbaar voor de wind en bovendien heb je een veel betere balans omdat alles dichter bij je lichaam zit.

 1. Vuilniszakken en diepvrieszakjes

Wanneer het regent of je hebt rivieren doorkruist is er bij aankomst niks vervelender dan je tas te openen en er achter te komen dat al je spullen nat zijn. Zorg dan ook dat je naast de regenhoes ook al je spullen in vuilniszakken of diepvrieszakjes hebt gestopt. Zelf stop ik alles in diepvrieszakjes (ook kleren, want vacuüm dus minder ruimte) en heb ik aan de onderkant van mijn backpack nog een vuilniszak ter extra bescherming.

 1. Gebruik je slaapzak om loze ruimte in je backpack op te vullen

Hoe goed je ook alles inpakt er blijven altijd gaatjes over waar niks zit. Super zonde van de ruimte natuurlijk. Haal daarom altijd je slaapzak uit je hoes en stop deze als laatste in je backpack om alle gaten op te vullen. Als je eraan begint lijkt het onmogelijk, maar het lukt altijd.

 1. Hoofd hoger dan voeten

De laatste lifehack is er eentje die behoorlijk voor de hand ligt maar wel erg belangrijk is. De grond is tijdens een (berg)hike zelden vlak om een tent op te zetten. Geen probleem natuurlijk, maar zorg wel dat je altijd met je hoofd hoger dan je voeten ligt. Je wil niet met hoofdpijn wakker worden.

Wat zijn jouw hike lifehacks?

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Eén reactie

 1. Dré van de Ven schreef:

  Handige en zinvolle tips Ingrid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you