De Laugavegur trail – een onvergetelijke meerdaagse hike in de hooglanden van Ijsland

11 augustus, 2019

De Laugavegur trail, een drie of vierdaagse hike van 55 km door de hooglanden van IJsland. Twee weken geleden liepen Mick en ik hem met The Iceland Trail en ik neem je in deze blog mee in de route en onze ervaringen van deze prachtige route met onwaarschijnlijk mooie en afwisselende landschappen.

DSC_0751

29 juli 2019: Reykjavik – Landmannalaugur

Nadat wij ’s ochtends Reykjavik hebben mogen leren kennen (hierover later meer!) stond voor de middag de busreis naar Landmannalaugur (de start van de Laugavegur trail) op de planning. Omdat wij de reis via The Iceland Trail hadden geboekt werd iedereen bij de busterminal (of vliegveld) opgepikt en was verder alles geregeld. Ideaal! We waren met een leuke, gezellige, jonge groep van 40 – 45 man met 4 guides. De busrit zelf is al prachtig en je merkt meteen dan de tourbussen zich niet zomaar gewonnen geven: onverharde wegen en zelf door rivieren blijken geen probleem. Na deze enerverende rit kregen we ook de camping gear (tent, matje, slaapzak) en foodpacks van de organisatie. The Iceland Trail maakt een dergelijke meerdaagse hike zo erg toegankelijk! Mocht je toch liever de trail geheel op eigen gelegenheid lopen dan vertrekken er ook tourbussen van Reykjavik Excursions naar Landmannalaugur.

30 en 31 juli 2019: Landmannalaugur

IJsland heeft vier seizoenen in 1 dag wordt weleens gezegd. Maar toen wij maandag avond met prachtig weer aankwamen had ik nooit verwacht dat wij op dinsdag niet konden starten met de trail door noodweer. In Landmannalaugur zelf bleef het bij flinke regenval en een stevige wind, maar op de hoogvlaktes waar we zouden slapen stond er windkracht 24. Onverantwoord om te hiken en vervolgens onze tenten daar op te zetten. En ook de dag ernaar blijkt de wind nog te stevig. Wat een domper! Maar elk nadeel heeft zijn voordeel. Hierdoor hebben we dinsdag en woensdag twee prachtige dayhikes gelopen, waarvan zeker de Skalli een dikke vette aanrader is! Bovendien heeft de camping een warmwater bron waarin je altijd heerlijk kunt opwarmen.

1 augustus: Landmannalaugur – Hrafntinnusker (11 km)

Vandaag was de dag! De start van de Lauguvagur trail. En wat voor een start: het was stralend weer en zelf warm te noemen! Backpack op, voor het eerst zou ik voelen hoe het was om met een tas van 17 kg te lopen, en gaan! Met The Iceland Trail kun je met de guides lopen of de route zelf doen. Wij kozen voor het tweede en liepen samen met een ander stel. Wel kregen we van te voren nog tips over het afstellen van onze backpack, dingen die we onderweg zouden tegenkomen en droegen we een gps tracker met een noodknop mocht er onderweg iets gebeuren.

De eerste paar kilometers zijn pittig en gaan steil omhoog. Al snel konden de eerste laagjes kleding dus uit. Ook wordt je meteen getrakteerd op de prachtigste uitzichten! Je loopt over lavavelden en langs warmwaterbronnen en je loopt de Brennisteinsalda (heuvel van zwavel) op waardoor je de mooiste gekleurde bergen ziet. De route steeg vanaf hier geleidelijk verder, het zwaarste was dus achter de rug. Wij hadden hier prachtig weer, maar door de hoogte moet je altijd voorbereid zijn op (dichte) mist, wind en regen. Bovendien steek je ook op verschillende plekken sneeuwvelden over. Ondanks dat er veel paaltjes staan is het dus altijd goed om ook gps mee te nemen. Wij gebruikten naast de gps tracker van The Iceland Trail ook de app maps.me.

Eenmaal op de camping aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. De camping zelf is de meest primitieve van allemaal zonder douches, met wc’s die niet doorgespoeld kunnen worden en twee mini straaltjes waar iedereen zich in moet wassen en water moet bijvullen maar het is ook zeker een charmante plek! Het is enorm stil en de natuur is overweldigend.

2 augustus: Hrafntinnusker – Álftavatn – Emstrur (30 km)

Om wat verloren tijd in te halen liepen we vandaag 2 etappes van de trail, in totaal dus zo’n 30 km. Een flinke kluif maar door wederom prachtig weer zeker te doen.

Het eerste deel naar Álftavatn (13km) loop je zuidwaarts over het Hrafntinnusker plateau richting het Kaldaklofsfjöll-gebergte. In dit gedeelte loop je steeds omlaag en omhoog door kleine valleien en over toppen. In de valleien ligt vaak nog sneeuw. Na ongeveer 2 uur bereik je het einde van het plateau, heb je een prachtig uitzicht en begint de steile afdaling naar Álftavatn (het zwanenmeer). Eenmaal in de valei aangekomen wacht de eerste rivieroversteek en dus de eerste kennismaking met het ijskoude water. Teva’s of oude sportschoenen zijn hier zeker geen overbodige luxe. Eenmaal aangekomen bij het meer blijkt dat een heerlijke lunchplek.

Na een heerlijke (en dure!) kippensoep zijn we klaar voor deel 2. Op naar Emstrur (17 km). Dit is een vrij vlakke route met een aantal rivieroversteken. De laatste paar kilometer loop je over de vlakke en kale Maeligellssandur (vulkaanwoestijn). Erg mooi en apart, maar voor mij ook wel de grootste mentale uitdaging van de trail met al flink wat kilometers in de benen. Je loopt langzaam omhoog en achter elke heuvel hoopte ik de hut te zien. Des te fijner toen we deze zagen en we onze tent konden opzetten met een prachtig uitzicht.

3 augustus: Emstrur – Pórsmörk (16 km)

Deze laatste etappe bestaat uit veel afdalingen en een enkele beklimming. Het kale landschap verandert en wordt steeds groener met mossen, heide, bloemen en later zelfs struiken. Eenmaal de brede Prönga rivier overgestoken (bij ons kwam ie tot net boven de knie, maar ik ken ook verhalen van heuphoogte) verschijnen de bossen van pórsmörk met verderop het prachtige uitzicht over Eyjafjallajökull and Mýrdalsjökull. Onze finish lag bij Langidalur, een perfecte kleine vallei met gras en een hutje waar ze koud bier en chips verkopen! Vanaf hier werden we opgehaald en teruggebracht naar Reykjavik (3 uur).

Wat een fantastisch mooie trail was dit, wat hebben we uiteindelijk geluk gehad met het weer en wat was het heerlijk om zo meerdere dagen echt onder gedompeld te zijn in de natuur. Qua zwaarte viel het ons alles mee. Zeker wanneer de je trail in vier dagen doet is het goed te doen voor iedereen met een goede basisconditie. Tuurlijk zijn er stukken bij waarop je uitgedaagd wordt of waar je last kunt krijgen van hoogtevrees (been there!) maar dat zorgt er juist voor dat de ervaring nog epischer wordt. Ook de organisatie vanuit The Iceland Trail was heel fijn. Fijn dat het allemaal geregeld is, ideaal dat wij niet meteen dure camping gear hoefde aan te schaffen voor dergelijke omstandigheden, leuk dat we het zowel met z’n tweeën als met een groep hebben mogen ervaren en misschien nog wel het fijnste dat er altijd ervaren gidsen zijn wanneer je vragen hebt of zoals in ons geval er mensen zijn die de beslissing voor je maken dat het onverantwoord is en op zoek gaan naar een oplossing. Mocht de stap naar een eerste echte trail nog wat groot zijn dan zou ik dus zeker aanraden om via een dergelijke organisatie te boeken!

Praktische tips:

  • De Laugavegur trail is de meest belopen trail van IJsland. Echter viel het mij qua drukte gelukkig erg mee en had ik nog steeds regelmatig het idee dat we alleen aan het einde van de wereld waren.
  • Wij sliepen in een tent bij de hutten. Mocht je iets meer comfort willen dan kun je ook de hutten boeken. Deze moet je wel ruim van te voren reserveren.
  • Het weer in IJsland is zoals gezegd erg onvoorspelbaar. Ben dus voorbereid op alles! Neem regenkleding mee en kleding voor warm en koud weer. Het makkelijkste is het om te werken met verschillende lagen. Zelf koos ik voor kleding van merinowol, een stof die warmte- en vochtregulerend en zelfreinigend is. Vergeet ook je muts, buff en (waterdichte) handschoenen niet!
  • Stel je backpack van te voren goed af. Een goed zittende backpack hoor je eigenlijk niet te voelen aan de schouders en leunt voor het grootste gedeelte op je heupen. Wanneer deze goed zit zal dat de hike een stuk gemakkelijker en leuker maken.
  • Begin de eerste dag niet te vroeg, rond 11 uur is prima. Bovenop de vlakte bij Hrafntinnusker is het vaak koud door de harde wind en de kampeerplek is zo basic dat er weinig is om je aan op te warmen. Bovendien vermijd je op deze manier de grootste stroom hikers.
  • Er is geen eten verkrijgbaar onderweg (op wat snacks en drinken naar wat prijzig is) dus neem het mee.
  • Als je sneeuwvlaktes oversteekt ben je er, zeker wanneer er water onder loopt, altijd van bewust dat het dunner kan zijn dan het op eerste oog lijkt.
  • Neem wandelstokken mee. Handig voor de dalingen en een betere balans als er veel wind staat en ook erg fijn wanneer je een rivier oversteekt. Hiervoor zijn sandalen ook erg fijn trouwens!
  • Verdwalen gebeurt niet snel want de route is goed gemarkeerd, maar omdat het weer kan omslaan en het vaak mistig is, is het toch geen slecht idee om een GPS en goede kaarten van het gebied mee te nemen.
  • Registreer je bij de hutten zodat men je altijd kan vinden mocht dit nodig zijn.
  • Neem de tijd! De etappes zijn, zeker wanneer je er geen twee op één dag doet, prima te doen. Het is geen wedstrijd dus geniet van de prachtige uitzichten, maak foto’s en neem alles in je op.

 

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

4 Reacties

  1. Dré van de Ven schreef:

    Hoi Ingrid, Wat een leuke blog over jullie reis . Indrukwekkende natuur, zo mooi ruig en puur natuur. Prachtige foto’s en een mooie ervaring. Mooie inspiratie voor wandelaars die van een uitdaging houden.

  2. Charlotte schreef:

    Hi Ingrid,
    op zoek naar ervaringen over deze trail kwam ik op je site terecht, het duurde even voordat ik het door had, maar we hebben elkaar gesproken tijdens de wandeling voor avontuurlijke vrouwen :).
    Vond je het leuk om deze trail met een groep te doen, en niet te druk? En weet je nog wat de gemiddelde leeftijd was?
    Ik twijfel enorm, het plan is eigenlijk om te gaan hiken in zweeds lapland komende zomer maar ik zag toevallig the iceland trail voorbij komen op fb en het ziet er wel heel tof uit.
    Groetjes!

    1. Ingrid Romme schreef:

      Hi Charlotte,
      Wat leuk om elkaar hier weer tegen te komen en leuk dat je een berichtje stuurt!
      Ik vond het een fantastische trail en met de Iceland trail de perfecte combi tussen vrijheid en nieuwe mensen leren kennen en de veiligheid van het feit dat het georganiseerd was. Iedereen mocht op zijn eigen tempo lopen en het was dus niet noodzakelijk om bij de groep te blijven. Doordat ik met mijn vriend was vonden wij het fijn om tijdens de hike iets meer de rust op te zoeken om na de wandeling de groep op te zoeken. Maar er waren ook veel mensen alleen / met vriendinnen die het juist heel leuk vonden om ook in de groep te hiken. Bij ons was de gemiddelde leeftijd denk ik rond de 28, veel jonge mensen in ieder geval. Zeker een aanrader dus! Maar ook veel mooie verhalen over zweeds lapland gehoord. Ben benieuwd wat je gaat kiezen!

      Groetjes Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you