Gear: the big three

18 januari, 2022

Yes! Mijn inschrijving voor de PCT is rond! 1 juli 2022 start ik aan mijn 3 maanden durende avontuur op de PCT. Een wandeltocht door Noord-Amerika waarbij ik al mijn persoonlijke spullen, eten en tent mee op mijn rug draag. Mijn uitrusting kies ik daarom zorgvuldig uit en deze probeer ik zo licht mogelijk te houden. In deze blog neem ik jullie mee in mijn big 3 three: de 3 belangrijke items die het meeste bijdragen aan het gewicht van jouw backpack, namelijk je rugzak, het slaapsysteem en tent.

herder gear 3

Lichtgewicht backpacken

In de hiking wereld geldt dat je lichtgewicht reist als je een basisbepakking van onder de 10 kilo hebt. Onder de basisgewicht valt alles wat je meedraagt zonder de kleren die je aanhebt, je eten, water en brandstof.

Voordelen van lichtgewicht backpacken zijn:

  • Een minder grote belasting op je lichaam, waardoor de kans op blessures afneemt
  • Je bent wendbaarder door het gereduceerde gewicht
  • Je bent kritischer op wat je wel en niet mee neemt, waardoor je minder kans hebt dat je een hoop spullen meedraagt die je uiteindelijk toch niet gebruikt.

Balans gewicht, kwaliteit en kosten

Wanneer je uitrusting voor een trektocht wil aanschaffen is het belangrijk om drie factoren in gedachten te houden, namelijk het gewicht, kwaliteit en de prijs. De ene factor heeft invloed op de andere. En zeker geldt: hoe lichter je uitrusting hoe hoger de kosten. Hierin zul je per item moeten zoeken naar een voor jouw ideale balans. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om voor een iets zwaardere en warmere slaapzak te gaan omdat ik weet dat ik het ontzettend snel koud krijg tijdens het slapen en dit echt mijn kwaliteit van een hike kan beïnvloeden

Mijn big three

Rugzak – Zaino van Herder Gear (small medium)

Tot op heden liep ik altijd met een 55 Liter Low Alpine backpack van ongeveer 2 kilo. Een hele fijne tas, maar er zaten veel overbodige vakjes, ritsen etc. aan die de tas onnodig zwaar maken.
Voor mijn tocht op de PCT was ik daarom opzoek naar een lichtere variant. Al snel kwam ik bij het Nederlandse merk Herder Gear en hun backpack Zaino. Na een kennismaking en inmiddels een aantal proefrondjes ben ik verkocht.

De Zaino is met zijn 735 gram met recht een lichtgewicht 50L backpack. Ter vergelijking: een gemiddelde backpack met dit volume weegt 1724 gram. De stoffen zijn lichtgewicht, waterdicht en slijtvast.

Het frameloze ontwerp heeft een simpele roll-top die snel pakken mogelijk maakt. Samen met de bandjes aan de zijkant is het volume makkelijk aan te passen tussen 20 en 50 liter. Voor maximaal draagcomfort wordt aangeraden om niet meer dan 13 kg in de tas mee te nemen.

Verder heeft de tas ook nog een handig zitmatje op de rug. Dit loopt extra fijn en je kan makkelijk overal droog gaan zitten. Tenslotte is de tas nog uit te breiden met belt pouches in verschillende kleuren. Uiteraard koos ik voor de kleur geel!

Tent – Big Agnes Tiger Wall UL2

Bij de zoektocht naar een lichtgewicht tent kun je jezelf een aantal vragen stellen.

  • Wil je een één of twee persoonstent. Een éénpersoonstent is vanzelfsprekend lichter en makkelijker op kleinere oppervlaktes weg te zetten. Ik heb echter voor een tweepersoonstent gekozen (wat meer een 1,5 tent is vaak zodat ik en mijn backpack beide goed in de tent passen.
  • Wil je een (semi) vrijstaande tent? Een vrijstaande tent betekent dat deze ook blijft staan wanneer deze in principe geen haringen vereisen, hetgeen makkelijk kan zijn op heel rotsachtig terrein.
  • Wil je een tent met of zonder binnentent? Met binnentent is comfortabeler en steviger. Zonder is lichter, maar je kunt veel meer last hebben van condens omdat die direct op de binnenkant van het tentdoek neerslaat. Zeker in combinatie met een donsslaapzak die niet nat mag worden is dit een risico.
  • Wil jij wandelstokken als tentstokken gebruiken of bijgeleverde stokken hiervoor gebruiken?

Aan de hand van mijn antwoorden (oké en om het leuke kleurtje) heb ik gekozen Big Agnes Tiger Wall UL2: een 2-deurs en tweepersoonstent van 1,13 kilo met een binnen en buitentent. Op de foto is alleen de binnentent te zien. Het is verder een drie seizoenen tent en (semi) freestanding. De constructie bestaat uit 1 paal en is daarmee heel makkelijk en snel op te zetten.

De tent is gemaakt van een Solution dye stof welke heel goed bestand is tegen vervaging door UV-licht. Solution dyeing is een proces dat beter is voor het milieu en het verbetert de kwaliteit van het tentdoek.

Slaapsysteem (slaapzak en matje)

Slaapzak (Blue Kazoo van the North Face):

Bij het kiezen van een lichtgewicht slaapzak heb je meerdere keuzes.

  • Dons of synthetisch: Dons isoleert beter en is daarmee warmer, is lichter en geeft minder volume. Nadeel van dons is dat het droog moet blijven. Nat dons droogt slecht, dan is synthetisch materiaal gemakkelijker. Dons is ook duurder.
  • Wil je een slaapzak of een quilt? Een quilt heeft geen capuchon, geen rits en een open rug-gedeelte. Hoewel het ontbreken van isolatie aan de onderkant van de quilt veel warmteverlies lijkt te betekenen, is dit niet het geval: dons isoleert alleen goed wanneer er lucht tussen de donsveertjes gevangen zit. Bij een reguliere slaapzak, waar het dons op de onderkant van de slaapzak gecomprimeerd wordt door de persoon die in de slaapzak ligt, zal hier dus ook isolatie verloren gaan. Het grootste voordeel van een quilt is gewichtsbesparing. Een nadeel is dat je door de opening wel makkelijker koude stromen kunt voelen.
  • In welk seizoen en onder welke omstandigheden ga je kamperen en wat is hiervoor een passende comfort temperatuur?

Voor mijn slaapzak heb ik gekozen voor de Blue Kazoo van the North Face. Het is een donsslaapzak van 1503 gr. Zoals ik eerder al aangaf is deze slaapzak wat aan de zware kant voor een lichtgewicht slaapzak, maar ik vind hem gewoon erg fijn en warm. De temperatuurclassificatie is -9 graden Celsius. Het is goed om te beseffen dat de R-waarde van het matje uiteindelijk doorslaggevend is!

Slaapmat (Vaude Performance 7M Redwood)

Toen ik mij verdiepte in de wereld van slaapmatten kwam ik al snel op het begrip R-waarde. Dit is een belangrijke graadmeter voor de isolatie. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de mat isoleert en hoe geschikter deze is voor koude omstandigheden. In de zomer volstaat een slaapmat met een R-waarde tussen de 1 en 2.1. Ga je de extreme kou in, dan wil je een mat met een R-waarde van 5 of hoger.

Verder kwam ik tot de ontdekking dat je slaapmatten in allerlei vormen en maten hebt om zo het gewicht te reduceren. Je kunt gaan voor extra smalle matjes of juist voor hele korte waarbij je tot je benen op het matje ligt.

Zelf heb ik gekozen voor de Vaude Performance 7M Redwood. Dit is een slaapmat van 410 gram met een R-waarde 2.5 (Temperatuur: -2°C).

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

5 Reacties

  1. Kees schreef:

    Mooie set om mee op pad te gaan, trots dat onze backpack het heeft gehaald tot jou big three!

  2. Anne schreef:

    Ha Ingrid,
    Je blogs zijn erg leuk om te lezen en je bent een grote inspiratie. Ik mik op de pct in 2025. Ik ben langzaam gear aan het verzamelen en lees goede dingen over jouw tentje. Vind je het een aanrader? Ben benieuwd!

    1. Ingrid Romme schreef:

      Hee Anne, wat super leuk dat je ook de pct wilt gaan lopen. Ik zelf vond het tentje een van mijn lievelingsitems. De kleur gaf me een thuis gevoel en het feit dat je alleen de binnentent op kunt zetten vond ik echt een hele grote meerwaarde! Het maakte de nachten toch een beetje specialer voor mij 🤗 als je eens vrijblijvend (gewoon van pct gekkie tot pct gekkie) wil sparren mag je me altijd een berichtje sturen (064634498) om xtje te bellen bijvoorbeeld. In ieder geval heel veel plezier met de voorbereidingen 😁💛 liefs, Ingrid

  3. Lotte schreef:

    Hoi Ingrid! Ik heb mijn zinnen gezet op de PCT in 2025 (al voelt het nog meer een droom dan een werkelijkheid haha) en ik vroeg me af of je matje warm genoeg was? Ik lees veel dat je toch minimaal een matje met R-waarde 4 zou moeten hebben? Vind het leuk om je blogs te lezen en ‘Nederlandse’ inspiratie op te doen voor gear!

    1. Ingrid Romme schreef:

      Hoi Lotte! Wauw wat gaaf dat je de PCT in 2025 wil lopen en wat leuk dat je een berichtje stuurt! Heb je mijn video’s op YouTube ook gezien? Misschien kun je daar ook inspiratie uitgalen 😀 Ja voor het stuk dat ik liep was het matje zeker warm genoeg (ook in combi met de warme slaapzak). Ik had het eerder te warm dan te koud eerlijk gezegd. Ik kan me voorstellen dat het in de siërra’s met sneeuw een ander verhaal is. Je zou dan ook een soort van reddingsdeken onder je matje kunnen leggen om de R-waarde op te krikken weet ik 🙂 Als je keer wil sparren (gewoon van PCT gekkie tot PCT gekkie) mag je me altijd een berichtje sturen of bellen. Mijn nummer is 0646344985. Heel veel plezier met alle voorbereidingen! Liefs Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you