In 2022 loop ik 3 maanden op de Pacific Crest Trail!

28 februari, 2021

Vandaag start het 2021 seizoen van de Pacific Crest Trail. Een mooi moment om een nieuwe serie op deze blog bekend te maken. En niet zomaar een serie, maar een hele speciale! Na lang dromen, wikken en wegen kan ik met veel enthousiasme vertellen dat ik in de zomer van 2022 alleen op het vliegtuig naar Amerika stap om 3 maanden van deze waanzinnige hike mee te maken. Tenminste, op voorwaarde dat het dan allemaal weer kan natuurlijk. Hoe ik tot deze beslissing ben gekomen, wat mijn plannen zijn en hoe ik me ga voorbereiden lees je in deze eerste PCT blog.

The Pacific Crest Trail (1)

De wat ga ik lopen?

De Pacific Crest Trail (PCT) is een langeafstandwandeling (4270 km) van de Mexicaanse grens tot de Canadese grens in het westen van Noord-Amerika. De trail is onder andere bekend van de film “Wild” en doorkruist de staten California, Oregon en Washington.

Tijdens deze tocht neem jij alles dat je nodig hebt mee op je rug: van kleren, tot slaapruitrusting en eten. Je loopt en leeft gedurende een paar dagen in de wildernis vanuit waar je vervolgens naar een dorpje kan om je voorraad aan te vullen, te douchen, te wassen en eventueel in een lekker bed te slapen.

90% van de hikers loopt de PCT van het zuiden naar het noorden. Ikzelf ben van plan om juist van het noorden naar het zuiden te lopen. Dit omdat een hele PCT 4 – 6 maanden duurt en ik maar 3 maanden wil gaan en de woestijn van Zuid-California mij het minst trekt.

Waarom zou ik dat willen?

Dit was eigenlijk altijd de eerste vraag die ik van vrienden en familie kreeg wanneer ik vertelde wat mijn plannen zijn en die ik niet altijd even gemakkelijk vind om te beantwoorden. Het is namelijk vooral een sterk gevoel van dit willen doen. Hieronder zal ik toch een poging wagen om dit gevoel onder woorden te brengen:

 • Al een aantal jaar speelt het door mijn hoofd dat het me gaaf lijkt om voor een langere periode al wandelend door de natuur te trekken. De film “wild” en het boek “alleen” van Tim Voors hebben vervolgens een zaadje gepland voor de PCT.
 • Ik houd van zulke fysieke uitdagingen. Het laat me voelen hoe sterk mijn lichaam is en dat ik leef.
 • Ik ben heel nieuwsgierig wat zo’n lange periode overleven en vertragen in de natuur met mij als persoon gaat doen. Zonder prikkels, met stilte en angsten (donker, hoogtevrees, beren, poema’s, alleen zijn etc.) kan het volgens mij niet anders dat dit je als persoon verreikt.
 • Ik wil het heel graag alleen doen omdat ik zo enkel op mijn eigen kracht, intuïtie, lichaam en ideeën kan vertrouwen.
 • Nog meer willen leren loslaten en vertrouwen op wat komt is ook een reden waarom dit avontuur mij zo aanspreekt. Ik kan nogal planmatig en toekomstgericht zijn. Eigenschappen die me al heel erg hebben geholpen in het leven, maar die me ook in de weg kunnen zitten. Het zorgt er namelijk voor dat er minder ruimte is voor spontaniteit en flexibiliteit. Bij een reis als deze kun je enkel de hoofdlijnen plannen en weet je niet wat de omstandigheden gaan zijn. De enige controle die je dan hebt is de controle van het loslaten van de controle.
 • Omdat het door waanzinnige natuur gaat.
 • Omdat ik geen spijt wil hebben van dingen die ik niet geprobeerd heb

Hoe zien mijn plannen er nu uit?

Een thru-hike (het in één keer lopen van een lange afstand wandeling) van de PCT duurt gemiddeld 4 – 6 maanden. Dit vond ik te lang om van huis en mijn werk te zijn, daarom heb ik besloten om 3 maanden te lopen. Het gaat mij namelijk niet om het behalen van het einddoel maar echt om de reis en de ervaring van dit avontuur.

Het minst aantrekkelijke deel vind ik de woestijn van Zuid-California (want slangen!) en ik wilde ook liever niet ergens in het midden van de trail beginnen. Daarom heb ik besloten om begin juli 2022 te starten in het noorden. In deze tijd van het jaar is de sneeuw in Washington al (grotendeels) gesmolten en starten de meeste hikers.

Waar ik precies naar toe loop? Dat wil ik nog niet helemaal vastleggen en laten afhangen van hoe ik mij voel en wie of wat ik onderweg tegenkom. Ik ben in ieder geval voornemens om Washington en Oregon in zijn geheel te lopen en Noord-California voor een gedeelte.

Hoe bereid ik me voor?

De eerste stap die ik gezet heb is om definitief de keuze te maken dat ik ga. Dit lijkt misschien een heel vanzelfsprekende en makkelijke stap, maar is het vaak niet. We zijn zo vaak geneigd om iets wel heel erg te hopen maar hier geen commitment aan te geven omdat het te groot of te spannend is. In de kerstvakantie van 2020 heb ik definitief de keuze gemaakt om 3 maanden op de PCT te lopen.

Praktisch

Er zijn veel praktische dingen die uitgezocht en geregeld moeten worden voor een dergelijke reis. Denk hierbij aan:

 • Het op de hoogte stellen van mijn werkgever: check!
 • Welke spullen neem ik mee?
 • Hoe regel ik het met eten en vervoer?
 • Waar moet ik qua veiligheid op letten?
 • Welke dorpjes wil ik aangaan?
 • Wat zijn de kosten?
 • etc.

Ik ben niet perse iemand die het leuk vind om helemaal in dit soort details te duiken en ben dan ook super blij en dankbaar dat ik dit niet helemaal in mijn eentje hoef te doen. Anne van @ongebaandepaden gaat mij hier namelijk bij helpen. Anne heeft in 2018 zelf een groot stuk van de PCT gelopen en is via haar podcast “ongebaande paden” op mijn pad gekomen.

Naast het uitzoeken is het natuurlijk ook een kwestie van veel testen en uitproberen. De komende anderhalf jaar wil ik dan ook gaan gebruiken om vaker (alleen) meerdaagse hikes te lopen.

Fysiek

Fysiek wil ik me de komende tijd gaan voorbereiden door zowel kracht als uithoudingsvermogen te gaan trainen. Ook wil ik mijn lichaam laten wennen aan het lopen met gewicht op mijn rug. Als het allemaal mag willen Mick en ik komende zomer een hele gave tocht gaan lopen die ook zeker een mooie voorbereiding van de PCT is.

Mentaal & spiritueel

Omdat ik deze PCT zeker niet alleen loop voor de fysieke uitdaging en de mooie uitdaging maar ook echt zie als een mentale reis vind ik dit ook een belangrijk stuk om mee te nemen in mijn voorbereiding. Ook deze voorbereiding ga ik samen met Anne van @ongebaandepaden oppakken. En het leuke is dat we zelfs al begonnen zijn met een eerste wandelsessie. Volgens Anne begint de reis namelijk al bij het maken van de keuze en ik ben het daar helemaal mee eens.

Ik kan niet wachten om jullie helemaal mee te nemen in dit avontuur en dit ga ik uiteraard ook doen! Van tot voorbereiding tot de tocht zelf. Ik wil dit via de blog doen en denk tegelijkertijd ook aan een vlog. Ik ben heel benieuwd wat jullie daarvan zouden vinden dus laat het vooral weten in de comments hieronder.

Liefs,
Ingrid

p.s. wil je gevoel krijgen bij de tocht dan zou ik zeker dit filmpje aanraden!

 

 

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you