De weg naar jouw dromen – 3 fases en bijbehorende tips

9 juni, 2020

Een droom, een doel: in deze tijd lijkt het belangrijker dan ooit om je eigen passie te vinden. Ik denk echter zeker niet dat dit noodzakelijk is voor een gelukkig leven. Maar wanneer dit voor jou wel een grote verlangen is, waar begin je dan? En stel je weet wat je droom is, hoe zorg je er dan voor dat je je dromen waarmaakt niet opgeeft? In deze blog neem ik je mee in drie fases die wat mij betreft horen bij de weg naar jou dromen. Uiteraard heb ik voor elke fase één of meerdere tips toegevoegd.

DSC_0690
  1. Help ik weet niet wat mijn droom is!

Met heel hard nadenken over wat jou droom, je doel of je passie zou kunnen zijn kom je er niet. Integendeel, het werkt vaak averechts. Je droom is een ultiem verlangen dat vanuit je ziel komt en wat zich vaak aandient als intuïtie, een kriebel in je buik of een ademhaling die even stokt. Het is dus iets wat je voelt in plaats van bedenkt.

Voelen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend, laat staan het voelen van je intuïtie. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel: een aantal jaar geleden wist ik totaal niet wat ik wilde, voelde of dacht. Het goede nieuws: er zijn manieren om dit te leren. Want net als je conditie, is het voelen van je intuïtie ook iets dat je kunt oefenen.

Mijn dromen worden altijd helder tijdens het wandelen, en zeker tijdens het bergwandelen. Waar ik eerst altijd dacht dat dit te maken had met het feit dat ik het zo leuk vond om te doen – en dit zal vast en zeker hebben meegespeeld – ben ik er inmiddels van overtuigd dat (berg)wandelen voor iedereen behulpzaam kan zijn die met prangende vragen zit.

Oefening:
Ga wandelen (of fietsen, of hardlopen)! Door een belangrijke vraag, bijvoorbeeld: “wat is mijn verlangen?”, letterlijk met je hele lichaam in beweging te zetten, kom het antwoord vanzelf naar je toe.

Hoe dit werkt? Bewegen heeft effect op je brein. Het stopt tijdens het bewegen met nadenken en de overload aan informatie vermindert waardoor er ruimte komt voor andere circuits. Deze verbindingen zijn minder controlerend en meer creatief waardoor je beter naar je intuïtie kunt luisteren.

Eenmaal thuisgekomen schrijf je de antwoorden op die je zijn binnengekomen tijdens de wandeling. En ook hier geldt: denk niet te veel na over de woorden, maar laat ze gewoon komen.

  1. Durf je droom voor je te zien en te geloven

Stel je hebt bij de vorige oefening die kriebel in je buik gevoeld of een ingeving gekregen waar je wel erg blij van werd, hoe ga je dit gevoel concreter maken? Dat is een proces die in twee stappen kan worden beschreven: zien & geloven. Bij beide stappen heb ik een tip beschreven hoe je deze vorm kunt geven.

  • Zien

Dromen/doelen/passies kun je heel goed zichtbaar maken door het visualiseren van je dromen: het tot in detail zichtbaar maken van hoe jouw droom er dan uit ziet. Het visualiseren van je doelen is super krachtig omdat je jouw kritische ik met een visualisatie aan de hand meeneemt en je ‘m laat zien wat er gaat komen. Dit is spannend en misschien nieuw voor je. Maar zie het zo: als je jouw vakantie hebt geboekt, denk je ook telkens aan het moment dat je op het strand ligt met een cocktail in de hand. Nu is het tijd om te dromen over jouw doelen. Doe dit op jouw eigen manier. Liggend, staand, lopend in de natuur. Er is geen goed of fout.

  • Geloven

Wanneer je je dromen helder voor je ziet en ze gevisualiseerd hebt is het zaak dat je dit echt gaat geloven. Het gaat voelen alsof het al zover is. Want wanneer je erin gaat durf je ook zichtbaar te worden. Je dromen te delen met je partner, vrienden en noem maar op hetgeen zorgt voor meer zelfvertrouwen en een energieboost.

Om hier te komen helpt het mij altijd om affirmaties te hebben. Een affirmatie is een positief zinnetje dat je zo goed in je hoofd opneemt dat je het gaat geloven. Enkele voorbeelden zijn: ik heb zelfvertrouwen, ik loop mijn eigen pad, ik vind mijn lichaam prachtig, ik trek klanten aan etc.

  1. Obstakels op je pad

Inmiddels weet jij als geen ander wat jouw droom is en ga je meteen aan de slag! Maar niet snel daarna zie je een obstakel op de weg. Dit had je niet verwacht en je weet eigenlijk ook niet zo goed hoe ermee om te gaan. Je hebt de nijging om op te geven en terug te gaan naar de hoofdweg waar iedereen loopt. Niet doen! Je gaat er spijt van krijgen plus er zijn weldegelijk mogelijkheden om met deze obstakels om te gaan. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Kun je de obstakel weghalen of er overheen?

Die obstakel is natuurlijk balen, maar vaak is er als je creatief nadenkt een oplossing om deze te laten verdwijnen of om er overheen te gaan. Misschien heb je iemands hulp daarbij nodig? Weet dat het niemand het alleen kan en dat om hulp vragen dus heel belangrijk is.

  • Loop een ander pad

Lukt het niet om het obstakel te laten verdwijnen dan is er natuurlijk nog een optie: er omheen lopen. Soms heb jij je weg naar het doel al helemaal uitgestippeld en denk je dat dat de enige manier is om er te komen. Maar niet voor niets luidt het spreekwoord: er leiden meerdere wegen naar Rome. En dat geldt ook voor jouw droom! Jij kunt om dat obstakel heen. Het zal misschien een iets langere weg zijn of een weg die je nog niet helemaal ziet liggen, maar uiteindelijk zel deze ook naar je droom leiden. En ligt er nog geen ander pad? Dan maak je er toch zelf één!

Zoek jij iemand die een stuk met jou jouw pad bewandelt. Die je op weg helpt of leert hoe je obstakels kunt ontwijken? Als wandelcoach ben ik met alle liefde die persoon voor jou.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you