5 x duik de boeken in!

15 maart, 2020

Het corona-virus: blijf zoveel mogelijk binnen, vermijd sociale contacten & alle sport is gecanceld. Wat doe jij met al die tijd? Ik vind het dus heerlijk om klusjes in het huis op te pakken en boeken te lezen. Bij deze daarom 5 boekentips over wandelen en het lopen van je eigen pad.

boekentips 2
  1. Wandel van Sholto Radford

Een praktisch en leuk boekje boordevol feitjes en tips over wandelen. Vragen als “Waarom is wandelen zo goed voor je?”, “Wat is mindful wandelen en hoe doe je het?”, en “hoe ga je om met lange wandelingen?” komen aan bod. Maar ook onderwerpen als lopend mediteren, ademhaling, wandelen in stilte en foto’s maken passeren de revue.

Voor mij had wandel niet heel veel nieuwe inzichten, maar de praktische tips zijn zeker bruikbaar tijdens het wandelen en tijdens mijn wandelcoaching. Bovendien leest het erg makkelijk en is alles op een zeer begrijpelijke manier uitgelegd. Ik heb dit boek cadeau gekregen en het is zeker een aanrader voor iemand die graag buiten is of meer naar buiten wil gaan.

  1. Ik ken mijn ikken van Karin Brugman, Judith Budde en Berry Collewijn

Ik ken mijn ikken is een van de boeken die de afgelopen jaren het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Het nodigt uit om jezelf niet als één persoon, maar als meerdere subpersonen te zien. Van de pleaser, tot de perfectionist en de innerlijke criticus: ieder heeft verschillende gewoonten, gevoelens en gedachten. Het geeft op een mooie manier inzicht in je eigen gedrag en waarom het soms ineffectief is.

Eerst leer je de meest geziene subpersonen kennen en vervolgens kun je met behulp van voice dialogue ontdekken wie het in jou voor het zeggen heeft en waarom dat zo is. Je leert onbenutte talenten beter te gebruiken en je maakt jezelf los van versleten gewoonten en contraproductief gedrag. Zeker een aanrader dus!

  1. Liefdesroep van Hannah Cuppen

Liefdesroep is wederom een prachtig boek van Hannah Cuppen als je het mij vraagt. Na het lezen van haar eerste boek ‘liefdesbang’ en het bijwonen van haar lezing bij de Bewustzijnsschool was ik al super enthousiast over Hannah, maar dit boek heeft het zo mogelijk nog meer versterkt. Ik houd van haar schrijfstijl en het feit dat het lijkt dat haar boeken speciaal voor jou geschreven zijn. Ze raken je in de kern en weten je tot beweging aan te zetten.

In Liefdesroep beschrijft Hannah de universeel werkzame principes en processen die je tegenkomt als je werkelijk de roep van je hart volgt. Als je de moed hebt om te kiezen voor de roep van je hart vind je niet alleen belangrijke levenslessen maar ook je diepste vervulling. Dit boek heeft mij zeker geïnspireerd om meer naar mijn hart te gaan luisteren en uniek te durven zijn.

  1. Te voet van Shane O’Mara

Te voet, een heel ander boek over wandelen dan ik gewend ben. Shane O’Mara is een neurowetenschapper en onderbouwt de kracht van wandelen dan ook echt met wetenschappelijk onderzoek. Waar wetenschappelijk onderzoek soms traag en lijzig kan zijn, is dit boek juist super makkelijk en vermakelijk om te lezen. Ik heb zelf een achtergrond in neurowetenschappen, maar dat is zeker niet noodzakelijk. In dit boek staan heel veel leuke feitjes beschreven die jullie ook zeker terug gaan zien op mijn Instagram en het zet je echt aan tot meer wandelen en minder zitten.

  1. Patronen doorbreken van Hannie van Genderen, Gitta Jacobs en Laura Seebauer

Dit boek ben ik begonnen te lezen omdat ik bij mezelf merkte dat ik steeds dezelfde fouten maakte terwijl ik me zo voornam om die keer anders te reageren. Ik zat vast in patronen die ik maar moeilijk kon doorbreken. In dit boek maak je kennis met schematherapie dat je leert om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

Aan de hand van vele voorbeelden en online beschikbare invuloefeningen maakt Patronen doorbreken duidelijk hoe patronen van gedrag, gedachten en gevoelens zijn ontstaan en hoe je die kunt veranderen.

Dit boek vond ik iets lastiger om in te komen maar heeft uiteindelijk wel voor heel veel herkenning gezorgd! En is het niet vaak zo dat hetgeen waartegen je de grootste weerstand voelt juist de grootste lessen biedt.

Ben je benieuwd naar andere boeken die ik heb gelezen? Eerder schreef ik al deze blog.
Wat zijn jouw boekentips voor mij die ik de komende weken moet lezen? Ik ben heel benieuwd!

Liefs, Ingrid

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you