Boekentips voor het lopen van je eigen pad

13 september, 2019

Wandelen is voor mij ook een mooie metafoor voor ‘je eigen pad lopen’. Lang heb ik niet mijn eigen pad gelopen, en nog steeds ben ik er niet helemaal. Ik stelde altijd anderen boven mijzelf, wilde graag aardig gevonden worden en had liever dat een ander het naar zijn zin had dan ikzelf. Hierdoor ben ik mezelf ook echt een tijdje kwijt geraakt. Ik wist niet wat ik zelf wilde en wist over sommige dingen niet eens wat mijn mening was en wat die van anderen. Ik ben hard gaan werken aan mijn mindset, patronen en gedachten. Ik heb cursussen en coaching gevolgd, ben boeken gaan lezen en liet de nieuw opgedane inzichten vaak zakken tijdens een lekkere wandeling. Met Chapter You hoop ik jullie, naast het wandelen, ook te inspireren om je eigen pad te lopen. Bij deze daarom vier inspirerende boeken die ik iedereen zou aanraden die op zoek is naar zijn eigen pad.

DSC_0146 (3)

De Fontein, vind je eigen plek – Els van Steijn

Dit boek is misschien wel het meest bijzondere boek dat ik gelezen heb. Els Steijn beschrijft op een prachtige manier dat hardnekkige patronen in je leven vaak terug te voeren zijn op je familiesysteem; de onlosmakende verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent.  In dit boek wordt dit familiesysteem beschreven als een fontein die, als jij op je unieke plek staat, stroomt waardoor alles in je leven makkelijker verloopt. Er zijn drie manieren van opstijgen die ervoor zorgen waardoor dit niet het geval kan zijn. Dit boek heeft me echt geholpen terug op mijn plek te staan, de band met mijn familie is hechter geworden en het is makkelijker om voor mijzelf te kiezen.

Liefdesbang – Hannah Cuppen

Nogal eens heb ik mijzelf (onbewust) weggecijferd in relaties. Ik vond het moeilijk om grenzen aan te geven en had liever dat de ander gelukkig was. Aan het begin van mijn huidige relatie begon ik een patroon te herkennen (waarover een andere keer meer) die na het lezen van dit boek duidelijk wezen op verlatingsangst. Dit boek heeft dan ook echt mijn ogen geopend over de liefdesbange dans. Want verlatingsangst is onlosmakelijk verbonden met bindingsangst, waarbij de twee tegenpolen elkaar aantrekken. Vanuit deze liefdesbangheid ontstaat er binding in plaats van verbinding. Hoe je het herkent, hoe je uit de liefdesbange dynamiek stapt en wat je nodig hebt om echte verbinding gaan lees je in dit boek.

De moed van imperfectie – Brené Brown

Dit boek geeft je handreikingen naar een bewuster leven, het ontwikkelen van meer veerkracht en het loslaten van het jezelf continu vergelijken met anderen. Brené Brown beschrijft op een prachtige en persoonlijke wijze waarom het juist sterk is om je kwetsbaar op te stellen, en de weg van perfectionist naar (zoals Brené Brown het zo mooi in haar boek noemt) goed-genoegist. Voor dit boek heeft ze jarenlang onderzoek gedaan onder zogenaamde bezielde mensen en ze kwam daardoor tot een aantal conclusies. Eén van die conclusies was dat haar eigen roer om moest. Het boek geeft geen oplossingen, maar zal zeker een eyeopener zijn!

The Secret – Rhonda Byrne

The Secret is eigenlijk een must-read voor iedereen die een positief en succesvol leven wil hebben. Het gaat over hoe belangrijk je mindset, visualiseren en de wet van de aantrekkingskracht is. The Secret was het eerste boek over dit onderwerp dat ik las en heeft me vooral laten inzien welke gedachten ik had over gebeurtenissen, mijzelf en geld én hoe ik dit om kon zetten naar positieve gedachten waardoor ik de goede dingen aantrek. Toen ik een overstap van baan wilde maken heb naar aanleiding van dit boek een moodboard gemaakt met alle leuke aspecten van banen die ik tegenkwam om zo de ultieme baan te vinden. Ik las over traineeships in de zorg (maar die betaalde veel minder dan ik destijds verdiende), ik wilde bovendien graag de consultancy in en dacht dat werving en selectie misschien ook wel wat voor mij zou. En guess what: doordat ik er elke dag naar keek kwam mijn huidige baan bij Neo-Mundo op mijn pad, waarin ik mij als consultant zorg de helft van de tijd bezig houdt met de werving en selectie van het midden en hoge segment van de zorg en de andere helft aan zorginhoudelijke opdrachten bij zorgorganisaties. En dan heb ik ook nog de kans gekregen om het tweejarige traineeship Talent for Care erbij te doen. Sindsdien ben ik om, en manifesteer en visualiseer ik erop los.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you