Sociale onthouding tip 1: Mindful wandelen in de natuur

In deze tijd waarin voor velen de angst, stress en onzekerheid overheerst is het nog belangrijker om bij jezelf en in het nu te blijven. Ook voor mij zijn er momenten, zeker naar het zien van het nieuws (ik check het bewust maar één keer per dag) waarop de onzekerheid en angst met me aan de haal gaat. Gelukkig zijn er voldoende manieren die voor mij werken om terug te gaan naar het nu, positiviteit en dankbaarheid. De komende tijd zal ik dan ook een aantal van deze manieren met jullie delen en Ik start met Mindful wandelen in de natuur, inclusief praktische oefeningen die je meteen kunt toepassen!

maart 21, 2020
mindful wandelen 1

Te beginnen met de vraag “mag je wel nog naar de natuur in deze tijd van sociale onthouding?”. Tot nu toe mag dat gelukkig nog wel, mits we ons aan een paar voorwaarden houden. En alsjeblieft lieve mensen, doe dit ook. Anders moeten er wellicht nog strengere regels komen om het virus in te dammen. Welke voorwaarden zijn dit dan?

  • Ga niet naar buiten als je klachten hebt zoals verkoudheid, hoesten en / of koorts.
  • Houdt minimaal anderhalve meter afstand van anderen.
  • Loop alleen samen met iemand waarmee je samenwoont.

Mindful wandelen, wat is dat?

Sinds begin maart ben in dus gecertificeerd Mindful Walk / Run instructeur. En ondanks dat ik wel al het een en ander erover wist heeft het mij toch enorm verrast hoe snel je resultaat merkt en hoe veelzijdig het is.

Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness, ademhalingstechnieken en yoga en het zorgt er voor dat je je meer verbind met het ‘hier en nu’. Bovendien leer je door de oefeningen en technieken beter te voelen naar je lichaam en hetgeen het nodig heeft. Je traint dus eigenlijk je bewustzijn.

Praktische oefeningen

Bovenstaande omschrijving van Mindful wandelen klinkt wellicht nog wat abstract, dus daarom geef ik hieronder graag wat oefeningen waarmee je aan de slag kunt die mij heel erg helpen om in het nu en tot rust te komen.

(neus)ademhaling

Ademhalen, we doen het zo’n 23.000 keer per dag, zonder erbij stil te staan, zonder te beseffen dat we met de juiste ademhaling stress, spanning, hoge bloeddruk, energiedipjes, etc. kunnen beïnvloeden. Ademhalingstechnieken kun je toepassen om het maximale rendement uit de ademhaling te halen. Veel mensen ademen verkeerd waardoor ze veel te veel energie verbruiken. Binnen MindfulRun wordt de neusademhaling gebruikt. Hoe langzamer en hoe minder je inademend, hoe meer zuurstof en hoe minder melkzuur je in je lichaamscellen hebt en ook des te lager je hartslag zal zijn. Dit heeft direct effect op hoe gestrest jij je voelt. Ademhalen via de neus is een stuk voordeliger en gezonder dan ademhalen via de mond –ook tijdens het hardlopen. Bovendien heeft de neus een filter waardoor het in deze tijd extra gezond is om door je neus te ademen in plaats van je mond.

Oefening: probeer je eens meerdere malen per dag bewust te zijn van je ademhaling. Adem je door je neus of door je mond? Zit deze hoog, rond je borst, of juist laag, rond je navel? En voel ook eens hoe je je op dat moment voelt.

Mindful wandelen

Mindfulness is het bewust aandacht brengen naar de huidige ervaring met een open en niet-kritische blik. MindfulRun laat je kennis maken met de verschillende facetten van het wandelen of hardlopen en leert je te luisteren naar je eigen lichaam. Je wordt bewust van je eigen loophouding, en de kracht en energie in het lichaam. Door meer in het ‘hier en nu’ te lopen leer je het hoofd leeg te maken en te genieten van het moment.

Oefening: probeer je tijdens het wandelen eens op één zintuig te focussen, bijvoorbeeld zien: Wat zie je? Welke kleuren zie je? Wat valt je op etc. wissel na vijf minuten eens naar een ander zintuig: horen, ruiken of wellicht voelen.

Yoga oefeningen

Yoga is perfect om in het hier en nu te komen. Je moet je namelijk concentreren om in balans te blijven. En mocht je niet zo bekend zijn in de yoga of er niet zo van houden dan is het al voldoende om slechts een paar oefeningen te doen. Makkelijke oefeningen als de zonnegroet, de boom, de stoel en de warrior zijn perfect om in de natuur te doen.

Buitenspelen

Wanneer heb jij voor het laatst buitengespeeld? Zonder doel buiten geweest? Ga hinkelen of touwtjespringen, maak je eigen obstacle walk/ run of ervaar hoe het weer is om kind te zijn. Heerlijk!

Wil je meer weten over mindful walk of mindful run? Ik ben sinds vorige week gecertificeerd en ga met liefde een keer met je op pad, alleen of tijdens één van de vijf-weekse cursussen of kennismakingsclinics die ik aanbied. Datums zijn inderdaad onder voorbehoud van de huidige ontwikkelingen.

 

IMG_1248

Chapter You

Wanneer je wandelen en het buiten leven combineert met persoonlijke ontwikkeling ontstaat er een magische combi die jou dichter bij jezelf en jouw dromen brengt. Wandelen zorgt er namelijk voor dat je van je hoofd naar je lijf zakt, beter naar je intuïtie leert luisteren en het vergroot je zelfvertrouwen. Vanuit hier ontstaat de energie, creativiteit en ruimte om te ontdekken wie je bent, wat je wilt en waar je echt gelukkig van wordt. Het is tijd voor jou, tijd voor Chapter You!

Meer over Chapter You

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you