Praktische oefeningen voor mindful wandelen

1 oktober, 2019

Ik geloof erin dat iedereen een heldere duidelijke stem in zich heeft die precies weet wat je pad is, waar jij energie van krijgt en waarmee jij anderen kunt helpen om zo de wereld een beetje mooier te maken. Echter is deze stem er niet altijd of niet even duidelijk aanwezig omdat het niet boven het lawaai van het dagelijks leven uitkomt. Hij kan ondergesneeuwd zijn door hetgeen jij jezelf oplegt of door wat je denkt dat anderen van je verwachten. Erg jammer, want juist als je deze stem (je intuïtie) volgt kun je tot grote hoogtes stijgen, leven vanuit je hart en intens gelukkig worden.

Mindful wandelen

Hoe ik ervoor zorg dat ik deze stem vaker hoor: door bewust te gaan wandelen. Niet om weg te lopen, maar juist om terug te keren naar mijzelf. Eenmaal thuis kan ik makkelijker problemen relativeren en bovendien kan ik intenser genieten van de mooie dingen om mij heen. Hieronder deel ik een paar praktische oefeningen wanneer je wilt beginnen met mindful wandelen.

Oefening 1: lopend mediteren

Kies een rustig plekje, binnen of buiten, en breng alle aandacht naar je voeten. Voel hoe je voeten de grond raken en verplaats je gewicht van links naar rechts en van voor naar achter. Til je voet op en begin te lopen terwijl je bewust voelt hoe je voetzoel afrolt en wordt neergezet. Uiteraard dwalen je gedachten af tijdens deze oefening, wordt dan niet boos, maar breng je aandacht terug naar je voeten.

“Naar buiten gaan is eigenlijk naar binnen gaan”


Oefening 2: Pauzeren

Wanneer je merkt dat je gedachten ergens anders zijn blijf dan even stilstaan, neem een gemakkelijke houding aan en sluit je ogen. Vraag jezelf af of dat je je nu met deze gedachten bezig moet houden. Zo niet, laat ze dan los. Richt je aandacht op je voeten en lichaam. Open je ogen en merk bewust op wat je om je heen ziet. Loop verder en probeer iets van het “in het moment zijn” mee te nemen.

Oefening 3: kijken

Sta een poosje met je ogen dicht en wees je bewust van je lichaam. Laat je in het moment komen en laat zo goed mogelijk alle gedachten los. Open je ogen en richt je blik op een punt op de grond. Neem alles in je op. Kijk naar de kleuren, bewegingen en vormen met een frisse en nieuwsgierige blik. Verbreed steeds meer je gezichtsveld. Misschien heb je wel zin om iets op te rapen of te ruiken. Deze oefening kun je vervolgens ook doen met luisteren en ruiken.

“De ware ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landschappen, maar uit het kijken met nieuwe ogen”


Oefening 4: wandelen met aandacht

Neem tijdens het lopen alles in je op wat je ziet, hoort, ruikt en voelt. Gedachten en gevoelens komen en gaan. Wordt niet boos op jezelf en probeer ze luchtig te houden. Raak je diep verwikkeld in gedachten en ben je niet meer in het moment, breng je aandacht dan terug naar je ademhaling of voeten voordat je je bewustzijn weer verbreedt. Het vraagt oefening om op deze manier met je bewustzijn om te gaan, dus maak je geen zorgen als het niet meteen lukt.

Oefening 5: volg je spontane impulsen

Loop je ergens buiten wees dan nieuwsgierig en volg je impulsen. Wil je een kever van dichtbij kijken? Doen! Wil je dennenappels meenemen? Doen! Wil je net dat andere pad inslaan? Doen! Het helpt je meer naar je intuïtie te luisteren en je eigen pad te lopen.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you