Meer rust in je leven? Mijn tips!

4 december, 2019

November en december, de maanden waarin de natuur in rust gaat. De dagen worden korter en vaak hebben we ook minder energie. Tegelijkertijd zijn het de maanden waarin het vaak erg druk is. Op het werk (want alles moet af op het einde van het jaar), sociaal gezien (want feestdagen, borrels en etentjes), en op persoonlijk vlak (heb ik al mijn doelen behaald, kan ik daar misschien nog wat aan doen?). Dit jaar lijkt het, zo mogelijk, nog drukker dan andere jaren. Dus ook dit jaar ben ik weer vol in mijn grote valkuil van te weinig rust nemen en te veel in doelen denken gestapt. Het voelt voor mij dan een beetje zoals deze foto. Wazig en mistig in mijn hoofd. Het kost moeite om mijn intuïtie te blijven horen en zien. Hoogste tijd dus om, als reminder voor mezelf en wellicht ter inspiratie voor jullie, mijn tips op een rijtje te zetten voor meer rust in deze drukke tijden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  1. Ga naar buiten! Juist deze maanden van korte dagen is naar buiten gaan extra belangrijk. Bovendien is de natuur prachtig in de herfst / winter. Het brengt je tot rust, inspireert en geeft je meteen een energie boost! Geen tijd? Kijk of dat je je dag anders in kunt delen? Kun je misschien in de pauze naar buiten? Of is het mogelijk om heel vroeg te starten zodat je ook eerder naar huis kunt?
  2. Mis af en toe ook iets. Fear of missing out. Iets waar ik vroeger zeker schuldig aan was. Inmiddels minder. Beheer je eigen agenda in plaats dat andere hem beheren. Zeg af en toe eens nee op dat etentje waar je eigenlijk niet zo veel zin in hebt of omdat hij anders je vrije avond in pikt. Ja je zal inderdaad weleens interessant nieuws missen of anderen teleurstellen. Maar wanneer je nu kiest voor hetgeen dat echt bij jou past, betekent het op langere termijn dat je leven beter gaat kloppen met wie je bent.
  3. Sta eerder op en pak echt even dat moment voor jezelf. Het doet soms pijn als de wakker gaat, maar je krijgt er zoveel positiviteit en productiviteit voor terug. Ik werk het beste in de ochtend. Wanneer dit voor je een ander moment van de dag is, kun je bewuste momentje voor jezelf natuurlijk ook dan inplannen.
  4. Maak keuzes. Wat wil jij zelf? Waar krijg je energie van? Maak hier een lijstje van en zorg dat je hiervan minimaal een aantal dingen per week doet.
  5. Blok je vrije tijd. Plan dat moment voor jezelf, plan dat uurtje sporten en plan dat avondje op de bank. Voor je het weet is er weer een week voorbij waarin je niet aan rust bent toegekomen.
  6. Besteed je tijd slim! Weinig tijd? Kook voor meerdere dagen. Hang je handdoeken uit zodat je ze nog een dagje langer kunt gebruiken. Laat je boodschappen bezorgen. Én laat soms de boel gewoon de boel.
  7. Doe wat je doet met aandacht. In tijden van drukte, en zeker op het werk, kan ik als een kip zonder kop gaan rennen. Alles tegelijkertijd oppakken of elke 10 minute switchen tussen taken die af moeten. Dit werkt natuurlijk niet. Kies er daarom voor om 1 ding tegelijkertijd te doen en laat je niet afleiden door je telefoon, mail etc. Controleer wanneer je je gehaast voelt je ademhaling? Waar zit ie? Krijg je deze terug naar je buik? Dit geeft je meteen een rustig gevoel. En stel prioriteiten. Doe telkens het belangrijkste eerst.

Heb jij het in deze maanden ook altijd extra druk? Wat doe jij eraan om meer rust in je leven te krijgen? Let me know!

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you