Op coaching en het vragen van mentale ondersteuning ligt helaas nog steeds een taboe. Ondanks dat het steeds normaler wordt merk ik ook dat het voor sommige nog steeds een drempel is om coaching te nemen. Ik heb al jaren mentale ondersteuning, of wel door middelen van cursussen of met behulp van coaching. In het begin omdat ik niet lekker in mijn vel zat, maar inmiddels vooral omdat ik het maximale uit het leven en mijzelf wil halen. Ik geloof dat ik altijd kan groeien en ontwikkelen en dat een coach mij helpt door mij te spiegelen en het doorbreken van beperkende patronen (waar ik zelf nog niet eens altijd bewust van ben). Nu hoop ik anderen te gaan helpen om hun eigen pad te gaan lopen, meer zelfvertrouwen en zelfliefde te krijgen en meer voor zichzelf te gaan kiezen. Én ik geloof erin dat de natuur en wandelen hierbij kunnen helpen. Maar eerst terug naar de basis:
Wat is coaching?
Wikipedia definieert coaching als: “een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één relatie. De coachee leert, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces”. Centraal in elk coachproces staat het verbeteren van kwaliteiten, competenties en mogelijkheden die de coachee al beschikt maar nog onvoldoende inzet of door de coachee vergeten of ondergewaardeerd zijn. Een aanleiding van coaching kan zijn dat iemand een probleem ervaart of dat hij / zij meer uit zichzelf of het leven wil halen. Coachen is anders dan therapie omdat er nooit een diagnose gesteld mag worden en de problemen vaak van minder grote aard zijn.
Wat is wandelcoaching?
Wandelcoaching is eigenlijk een werkvorm van coaching waarbij het gesprek niet plaatsvindt binnen vier muren maar wandelend buiten in de natuur (of stad). Niet alleen omdat wandelen en de natuur gezond zijn voor lichaam en geest maar juist ook omdat het voor coaching mooie kansen biedt. De hele wereld is namelijk een praktijkruimte. De natuur zit vol met metaforen, de natuur is een spiegel en je kunt vraagstukken meteen in de praktijk brengen in plaats van er alleen over te praten. Bovendien zorgt wandelen ervoor dat je minder in je hoofd en meer in je lijf zit wat een groot voordeel is omdat veel mensen (te) vaak in hun hoofd zitten en daardoor sneller geneigd zijn te piekeren. Een ander voordeel is dat wandelen je meer in het hier en nu brengt, het laat je eigen pad vinden en volgen. Door in het heden te zijn kunnen emoties en pijnlijke herinneringen beter verwerkt worden. Men voelt door wandelen een sterkere verbondenheid met de omgeving en het ondersteunt het proces van zingeving.
Iets voor jou?
Ben jij geprikkeld door deze vorm van coaching? Speel jij nog met een vraagstuk dat jij nu eindelijk aan zou willen pakken? Wil jij meer zelfvertrouwen of inzicht in jezelf? En zie jij het zitten om dit met mij te onderzoeken? Let me know! Om zelf ook meer meters te maken als coach bied ik namelijk de komende maanden GRATIS wandelcoaching aan. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Laat het hieronder weten of stuur een mail naar ingrid@chapteryou.nl. Ik kijk ernaar uit!