In het hier en nu zijn? Wat is dat eigenlijk?
Heb jij het idee dat je hoofd nooit stil staat? Dat kan kloppen. Wij hebben namelijk 40.000 tot 60.000 gedachten per dag. Deze zijn altijd in het verleden of in de toekomst. Let maar eens op. Ze gaan over dingen die in het verleden zijn gebeurt en die je eigenlijk graag zou willen behouden of juist niet. Of ze gaan over dingen waarvan je hoopt dat je ze in de toekomst zal bereiken of juist probeert te voorkomen dat ze gebeuren.
Deze gedachten houden je dus eigenlijk altijd uit het moment zoals het er nu is. Terwijl dat het enige moment is waar je echt invloed op hebt. Je weet niet wat het volgende moment gaat gebeuren (al denken we soms van wel) en je kan niks meer veranderen aan het vorige moment.
In het hier en nu is juist de plek waar er ruimte is voor je gevoel en intuïtie.
Help ik ben niet in het hier en nu. Hier kun je dat aan merken:
- Je bent vergeten hoe je ergens bent gekomen (letterlijk of figuurlijk)
- Je gedachten gaan altijd maar door, ook ‘s nachts
- Je vermijd situaties waarin iets fout zou kunnen gaan
- Je beschouwt alles als opstapje naar de toekomst
- Je zit aan je telefoon geplakt
- Je geniet nergens écht van
- Het komt niet binnen wat mensen aan je vertellen
- Je zou veel dingen graag op een andere manier hebben gedaan
Er zijn veel manieren om in het hier en nu te komen, maar de drie makkelijkste manieren zijn wat mij betreft:
- Zintuigen
Een goede manier om in het hier en nu te komen is door je te focussen op iets in het nu. En wat is er meer in het nu dan iets dat je met je een van je vijf zintuigen kunt waarnemen. Wanneer je merkt dat je afdwaalt met je gedachten focus je je daarom eens op een van je zintuigen. Kijk eens om je heen, wat zie je? Wat zie je dichtbij? Wat ver weg? Wat vangt je aandacht? En doe dit ook eens bij ruiken, voelen, horen en eventueel proeven?
Een bijkomend voordeel van je richten op je zintuigen is dat je automatisch niet naar de grond kijkt. De houding van naar de grond kijken zorgt er namelijk voor dat er meer ruimte is voor (pieker)gedachten.
Vind je het nog moeilijk om je concentratie bij je zintuigen te houden? Hier kun je een gratis zintuigenwandeling downloaden.
Dit kun je trouwens ook heel klein maken. Loop je naar het kopieerapparaat: kijk eens of je iets kunt ontdekken dat je nog niet eerder hebt gezien op de weg ernaar toe.
- Ademhaling
Een variant van focussen op het zintuig voelen is focussen op je ademhaling. Je ademhaling is er altijd en daarmee een makkelijke middel om je in het hier en nu te krijgen. Hoe? Focus je eens op waar je de luchtstroom voelt (meer bij je mond of je neus? Voel je de lucht nog in je keel? Gaat je buik of je borst meer heen weer?). Probeer vervolgens eens of je je ademhaling kunt vertragen naar 4 tellen in en 4 tellen uit. Merk je dat hoe rustiger je ademhaling is, hoe minder ruimte er is voor (pieker)gedachten?
- Dankbaarheid
Ben je geneigd om veel met de toekomst bezig te zijn door doelen die je misschien wilt halen of angst voor dingen die kunnen gebeuren? Dan kan het beoefenen van dankbaarheid een goede zijn om meer in het hier en nu te komen. Neem geregeld (het liefst elke dag) eens een momentje om te voelen waar je allemaal dankbaar voor bent. Wat is er nu waar je blij mee bent? Het je een dak boven je hoofd? Schijnt de zon? Heb je een fijne relatie of leuke vriendinnen? Hoe klein of groot het ook is, noem alles eens op!
Je zult merken dat er nu al zoveel is om blij mee te zijn dat je meer gaat genieten van de weg naar de doelen.
Een leuke manier om dit te doen is: 100 stappen van dankbaarheid. Loop alleen of samen met iemand en kies een punt in de verte. Ben tot dat punt elke stap die je zet ergens eens bewust dankbaar voor.
Wil jij nu op een laagdrempelige manier en al wandelend meer leren over rust in je hoofd? Schrijf je dan in voor mijn 5-weekse mindful walk cursus!
Liefs,
Ingrid