Angsten en de wandeling voor avontuurlijke vrouwen

24 februari, 2020

Twee weken terug zag ik een oproep op instagram voorbij komen over een wandeling voor avontuurlijke vrouwen georganiseerd door @avontuurlijkevrouwen en @rayuhikeprep. Sinds kort beluister ik de podcast voor avontuurlijke vrouwen dus ik besloot meteen een berichtje te sturen dat ik wel interesse had. Noem me impulsief maar na de aanmelding ben ik pas verder gaan lezen en las ik dat het thema angsten was. Én er stond iets over hooglanders en over hoogtes.. Top, laat ik nou net bang zijn voor koeien én hoogtevrees hebben. Ik besloot vorige week toch te gaan en wat een goede keuze! Inmiddels is er ook een podcast van de avontuurlijke vrouwen over angsten te beluisteren, dus dat leek me een goed moment om meer over mijn ervaringen te delen.

85099211_10158214954653816_62243950248853504_2

Dat ik hoogtevrees heb is bij de meesten wel bekend, maar bang voor koeien? Ingrid.. Jij komt toch van een boerderij? Hoe kun je nou bang zijn voor koeien?

Ja dat klopt! En tot 3 jaar geleden was ik ook nooit bang voor koeien. Sterker nog. Vanaf kinds af aan liep ik al met ze in de wei. Wat er gebeurt is?

3 jaar geleden, de koeien mochten voor de allereerste keer naar buiten. Mijn vader melkt de afgelopen jaren zelf geen koeien maar laat de kalfjes van de buren bij hem op de boerderij opgroeien. Wanneer onze koeien voor het eerst naar buiten gaan, mogen ze ook écht voor het eerst naar buiten. Leuk om te zien maar het staat ook altijd garant voor uitbraken. Ze moeten namelijk nog wennen aan de weilanden en stroomdraden. Zo ook deze keer. Een uur naar het buiten laten bleken de koeien over het erf en in de weilanden van de buren te lopen. Mijn ouders en ik op pad om ze op te halen. Eén koe wilde zich niet laten vangen en in plaats van weg te lopen wat de meeste koeien doen, kwam ie recht op me af gerend waarna ik nog een flinke trap in mijn buik kreeg. Auw dat deed zeer.

Pas later besefte ik de impact. Ik durfde niet meer in de wei, moest huilen en bevroor als ik toch langs koeien moest en droomde er bovendien over.

Voor iemand die op een boerderij is opgegroeid en graag in de alpen loopt geen ideale angst. Tijd om er iets aan te doen. Ik ben al een aantal keer met mijn vader de wei in gelopen en tijdens de fotoshoot van de boerderij heb ik er zelfs naast gestaan. Maar nooit zonder paniek.

Terug naar de wandeling voor avontuurlijke vrouwen!

Afgelopen zaterdag ging ik dus samen met 15 andere vrouwen aan de wandel op de Veluwezoom. Een gebied dat ik als Brabantse niet zo goed ken. Wauw wat is het er prachtig en wat leuk om andere jonge (!) vrouwen te ontmoeten die eenzelfde passie voor wandelen hebben! Meteen een aantal trails aan mijn wish-list weten toe te voegen. Naast de fantastische route en de gezelligheid kregen we tijdens de lunch ook meer uitleg over hoe om te gaan met angsten en hoe je ze eventueel weet te verminderen. Eén van de meest waardevolle tips was voor mij de ademhaling. In angst stokt deze vaak terwijl het juist een essentieel onderdeel is om rust te krijgen. Wanneer je de angst voelt opkomen is het goed om rustig te blijven ademen en het liefst langer uit dan in zodat je letterlijk de angst kwijt raakt. @rayuhikeprep legde het op een hele duidelijke manier uit en liet mij inzien dat angsten bij het leven horen, maar dat het erom gaat hoe je er mee om gaat. Bovendien zijn angsten niet slecht maar kunnen juist een hele goede raadmeter zijn. Probeer het daarom te rationaliseren? Is er echt gevaar? Ja, stop dan; zo nee probeer oefeningen uit om er mee om te gaan.

Terug naar de koeien!
Want vrij snel kwamen we de eerste hooglanders tegen. Ik merkte dat in een groep langs de koeien lopen voor mij een stuk minder eng is dan alleen, en ook het feit dat het wat oudere koeien waren die gewend zijn aan mensen gaf me ook rust. Maar toch, ik ben er langs gelopen en juist dit soort kleine stapjes leren je het vertrouwen terug krijgen. Wanneer ik zoals eerdere pogingen meteen de wei in loop is de adrenaline te hoog waardoor het juist het averechtse effect heeft: ik ben volgende keer nog banger.

Al met al dus een hele leerzame en vooral gezellige dag in een prachtig gebied. Zeker een aanrader om eens aan deel te nemen! Vind jij daarnaast angsten nou ook een super fascinerend onderwerp? Tijdens de podcast van avontuurlijke vrouwen met Roanne van Voorst, een angstexpert, werden er nog wat extra tips gegeven. Zeker de moeite waard om te beluisteren!

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you