30 dingen waar ik trots op ben op mijn 30e

30 november, 2020

Het is zover! The big thirty! Geen 20’er meer, maar een 30’er. Als ik Ingrid van 20 jaar geleden moet geloven ben ik nu echt een volwassen vrouw. Weliswaar geen getrouwde vrouw (working on it!) en ook geen vrouw met kinderen (nog geen rammelende eierstokken, wel trotse tante!) zoals ik toen had gedacht, maar wel een vrouw waar ik trots op ben. Iets dat niet per se gebruikelijk is om te zeggen in Nederland. En juist daarom schrijf ik deze blog. Om jou te inspireren ook eens wat vaker trots op jezelf te zijn, op de grote en kleine stappen die je zet. Hier zijn 30 dingen waar ik trots op ben op mijn 30e.

IMG_1336-3
  1. Ik ben trots dat ik van mijzelf houd

  Jep, het is echt zo. Ik houd van mijzelf. Iets dat ik een paar jaar geleden nooit verwacht had dat ik het ooit zou zeggen en waarvan ik me nu niet meer kan indenken dat het niet zo is. Het doet me zelf pijn als ik terug denk aan hoelang ik dit niet gevoeld heb.. Ik ben immers de enige persoon waar ik dag in dag uit de rest van me leven mee op pad moet.

  1. Ik ben trots dat ik gestopt ben met mijn PhD

  Bam, dan hebben we hier meteen mijn moeilijkste beslissing te pakken. Na bijna 3 jaar onderzoek en nog maar 1,5 jaar te gaan besloot ik 3 jaar geleden om de stekker uit mijn PhD te trekken. Ondanks dat het een baan was die totaal niet bij me paste heeft dit mij de nodige tranen gekost. Stoppen met een dergelijk traject is niet heel gebruikelijk namelijk, en dit hoorde ik ook veel om me heen: “ah je bent er bijna” & “hier krijg je spijt van, zet toch even door” . Maar er brandde een ander vuurtje in mij. Achteraf is dit de eerste beslissing geweest waarin ik echt voor mijzelf koos en meteen een van de beste beslissingen ooit.

  1. Ik ben trots dat ik alleen naar Maleisië ben gegaan voor stage

  Tijdens mijn master bewegingswetenschappen besloot ik één van mijn stages in het buitenland te lopen. Het zal je misschien niet verbazen dat ik meer voor het land dan voor de daadwerkelijke stage koos, maar ik ging dus naar Maleisië. Alleen. Super spannend vond ik het. En zeker de eerste weken waren niet altijd makkelijk aan de andere kant van de wereld. Maar ik heb er ontzettend trots op wat ik gedaan en geleerd heb. Ik ben er opener, minder bevooroordeeld en ondernemender van teruggekomen. En nog steeds spreek ik mensen die ik daar ontmoet heb! Wat ik daadwerkelijk gedaan heb? Een hardloopwedstrijd met bijbehorend evenement georganiseerd voor meer bewustwording van HIV / AIDS (incl. een live condoomdemonstratie op een enorme komkommer!)

  1. Ik ben trots op een vriend als Mick

  Dan zul je nu misschien denken? Ja lekker makkelijk! Trots zijn op je vriend! En geloof me dat ben ik ook, hij is namelijk fantastisch! Maar het is nog indrukwekkender als je bedenkt hoe hard ik voor hem heb moeten werken. Twee weken lang heb ik in Noorwegen alles in de strijd gegooid om deze man te veroveren. Weddenschappen verloren, met hem op een super hoge steen gaan staan terwijl ik hoogtevrees heb (voor de leuke foto.. ), bij hem in de kano gesprongen en met het nora virus al in mijn lichaam dit de hele dag proberen vol te houden. Maar met resultaat! De aanhouder wint!

  1. Ik ben trots op ons huis

  Ons fijne plekje in Brabant, de plek waar we zijn gaan samenwonen en de plek waarmee ik eindelijk mijn 10 jaar ervaring met studentenkamers afsloot.

  1. Ik ben trots op mijn chipsverslaving

  Oké misschien niet iets om trots op te zijn en waarschijnlijk zit ik nog in de ontkenningsfase, maar een paar jaar geleden las ik dat een vrouw van 95 zei dat ze zo oud was geworden door elke dag chips te eten. Daar houd ik me maar aan vast

  1. Ik ben trots dat ik rustiger ben geworden

  Druk, Drukker, Drukst. Zo kun je de Ingrid van een aantal jaar geleden wel omschrijven. Elke avond plannen en ook de weekenden zaten vol. Super leuk natuurlijk, maar ik voelde ook dat het iets was dat ik van mijzelf moest zijn. Inmiddels vind ik het dus heerlijk om ook alleen te zijn en om niet altijd de drukste of de grappigste te zijn (tenzij je mij 2 wijn geeft, dan komt mijn inner caberatier weer helemaal tot leven).

  1. Ik ben trots dat ik me steeds minder vaak druk maak om dingen waar ik geen invloed op heb.

  Want waarom zou ik? Het geeft vaak frustratie en irritatie en je kunt er vervolgens niks aan veranderen. Steeds vaker stel ik mezelf de vraag: Heb ik hier invloed op of niet? Zo ja, dan verander ik het of accepteer ik het. Zo nee, dan laat ik het los.

  1. Ik ben trots op het feit dat ik van mijzelf niet meer onder de 60 kg hoef te wegen

  Best wel een tijdje heb ik gestruggeld met mijn gewicht. Geen eetstoornis, wel een obsessie. Als ik maar onder de 60 kg woog dan was ik mooi en gelukkig. Veel sporten en gezond (en vooral weinig) eten was daar voor nodig. Inmiddels heb ik een vetlaagje meer, heb ik geen idee meer wat ik precies weeg (zolang mijn kleding maar lekker zit) en eet ik vooral waar ik zin in heb. Wat een bevrijding! En weet je wat, ook boven de 60 kg is mijn lichaam prachtig.

  1. Ik ben trots op hoe sterk mijn lichaam is

  Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste halve marathon over het strand had gelopen. Zo trots was ik op mijn lichaam en benen, want wat waren ze sterk! Weken heeft dit gevoel aangehouden. En nog steeds voel ik het vaak. Is het niet fantastisch wat je lichaam allemaal kan? Mijn lichaam loopt over bergen, rent lange afstanden en fiets de mont ventoux over terwijl het nog nooit een wielrenfiets had aangeraakt.

  1. Ik ben trots dat ik buiten mijn comfort zone durf te gaan

  Dat ik risico’s durf te nemen, nieuwe dingen wil leren en mijzelf push de beste versie van zichzelf te worden

  1. Ik ben trots op mijn positiviteit en  het vertrouwen in mijzelf en in anderen

  Sterker nog, ik vind dit een van mijn mooiste eigenschappen. Het glas in bij mij altijd half vol en ik geloof er heilig in dat mensen doen waarvan zij denken dat dat goed is. Soms gehinderd door beperkende overtuigingen of oude patronen, maar altijd vanuit een goed hart.

  1. Ik ben trots op het feit dat ik vaker nee zeg

  Nee zeggen tegen een anders, is immers ja zeggen tegen jezelf!

  1. Ik ben trots op de bergen die ik beklommen heb en de dalen die ik doorkruist heb.

  Zowel letterlijk als figuurlijk! Ik heb niet altijd lekker in mijn vel gezeten, maar dat maakt ook dat ik zo kan genieten van leven.

  1. Ik ben trots op mijn baan bij Neo-Mundo

  Toen ik stopte met mijn PhD, wist ik wat ik niet wilde. Maar wat ik wel wilde was me nog niet helemaal duidelijk. Ik besloot een moodboard te maken (je weet wel, een blad papier vol plakken met allerlei plaatjes, woorden en hersenspinsels). Daaruit zag ik eigenlijk twee duidelijke toekomstperspectieven: consultancy opdrachten in de zorg of werving en selectie. Guess what? Beide aspecten zitten dus in deze baan! Over wet van aantrekkingskracht gesproken!

  1. Ik ben trots dat ik inmiddels ook anderen kan helpen met de weg naar zichzelf

  De afgelopen drie jaar heb ik flink geïnvesteerd (tijd en geld) om dit te kunnen doen. Om te kunnen doen waar ik het aller gelukkigst van wordt: anderen coachen naar meer rust en geluk in hun leven.

  1. Ik ben trots op Chapter You

  Chapter You, mijn kindje, mijn trots. Of het nu wel of geen succes wordt (oké liever wel natuurlijk!), ik ben trots op deze stap. Mijn manier om me uit te spreken, om authenthiek te zijn, om mijn droom na te jagen. En misschien droom ik over een paar jaar iets anders, dit neemt niemand mij af.

  1. Ik ben trots op het feit dat als ik ergens in geloof ik hier voor de volle 100% voor ga.

  En dan bedoel ik echt er voor gaan. Ik geef niet op zolang er dat sprankje hoop in mij zit dat het gaat lukken. En weet je wat: 99,9 % lukt het dan ook!

  1. Ik ben trots op alle nieuwe dingen die ik geleerd heb

  En dat zijn veel dingen, van opleidingen, tot cursussen, tot lessen, tot zelfkennis, tot kennis over anderen, tot ervaringen. Van alles heb ik in 30 jaar mogen leren. Dankbaar voor alle lessen die ik tot nu toe heb mogen leren en blij dat ik nog lang niet uitgeleerd ben!

  1. Ik ben trots dat ik oude patronen heb laten gaan.

  Naast nieuwe dingen leren heb ik misschien ook weer net zoveel dingen afgeleerd. Patronen en maskers die ik gedurende mijn leven zorgvuldig heb opgebouwd ben ik de afgelopen jaren langzaam weer aan het afbreken. Alles om maar dichter bij mijn kern en mijn authentieke zelf te komen.

  1. Ik ben trots op de vriendengroep die ik heb opgebouwd

  Stuk voor stuk heb ik fantastische vrienden. De een zie ik wat vaker dan de ander, en zeker afgelopen jaar was een uitdaging om iedereen voldoende te zien en te spreken, maar wat ben ik dankbaar en trots!

  1. Ik ben trots op het feit dat ik geniet van de kleine dingen

  Ik hoor weleens dat ik nog geniet als een klein kind. Ik kan verwonderd raken over de kleinste dingen. Niet gauw neem ik iets voor lief en ik probeer dagelijks stil te staan bij alle mooie dingen om ons heen. Want is het leven niet fantastisch?!

  1. Ik ben trots dat ik trots ben

  Een cryptische, maar wel waar! Het is zo vanzelfsprekend om te zeggen dat iets niet zo duur was (ondanks dat je er hard voor gewerkt hebt), of om te zeggen dat het allemaal wel mee viel wat je gedaan hebt dat het bijna gek is geworden om te zeggen dat je ergens trots op bent. Ik heb hier dus niet zo’n moeite mee en geniet vaak van mijn (kleine) successen! Heerlijk is het!

  1. Ik ben trots op mijn humor

  De een noemt het mannenhumor, de ander vindt het heerlijk. Ik kan in ieder geval heel hard om mezelf lachen :p

  1. Ik ben trots op mijn opleidingen

  Stuk voor stuk, ben ik trots op de opleidingen die ik gevolgd heb. Biomedische wetenschappen, bewegingswetenschappen, wandelcoach, mindful walk instructeur.. Het gaat me niet om de status of om de aantallen. Wel om het feit dat elke opleiding me een beetje dichter bij mijn dromen brengt.

  1. Ik ben trots dat ik steeds opener wordt over mijn spiriwiri kant

  Spiritueel en praktisch zijn gaat uitermate goed samen heb ik ervaren. En dat ik weleens regressie therapie doe, of dat ik eens naar een medium ben geweest, of dat ik aan wandelmeditaties doe maakt mij niet opeens zweverig. En het grappige: hoe normaler ik hier over doe, hoe leukere vragen ik van anderen krijg!

  1. Ik ben trots dat ik mijn hart volg

  Bij alles dat ik doe probeer ik mijn hart te volgen. Steeds minder laat ik mij leiden door wat ik zou moeten doen of wat anderen bij mij vinden passen en steeds beter hoor ik mijn intuïtie. En het mooie hiervan: deze stappen blijken altijd de mooiste stappen te zijn!

  1. Ik ben trots dat ik geaccepteerd heb dat spannende series niet aan mij besteed zijn

  Nope, ik kan het gewoon niet aan! Ik durf niet meer alleen naar boven of naar de wc, ik krijg hartkloppingen en nachtmerries. Spannende films of series zijn gewoon echt niet aan mij besteed. En dan heb ik het dus niet alleen over thrillers of horror, maar ook over vrij mainstream dingen (zoals undercover).

  1. Ik ben trots dat ik geleerd heb dat kwetsbaarheid loont, hulp vragen trouwens ook (working on it).

  Het is oké om te zeggen dat je iets moeilijk of spannend vindt. Het is oké om te zeggen dat je iets nog niet weet. Het is oké om te zeggen dat je iets fout hebt gedaan. Dingen die ik gaandeweg steeds makkelijker doe.

  1. Ik ben trots op mijzelf!

  Last but not least! Ik ben trots op wie ik nu ben, wie ik in het verleden was en wie ik in de toekomst wil zijn. Ik ben genoeg, ik ben goed en ik ben precies waar ik nu moet zijn.

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Eén reactie

 1. Jennifer schreef:

  Leuk stukje! Ik ben zelf met een opdracht bezig om op te schrijven waar ik trots op ben, door even te googelen voor inspiratie kwam ik hier terecht. Dank. Ben benieuwd waar je inmiddels nog meer trots op bent 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you