Binnenstebuiten #1: Sanne van Flow psychologie

9 oktober, 2019

Veel van mijn mooiste lessen heb ik geleerd terwijl ik in de natuur was óf ben ik in de natuur pas echt gaan begrijpen. Niet voor niets luidt het spreekwoord: naar buiten gaan is eigenlijk naar binnen gaan. En hierin ben ik vast niet de enige! Om jullie nog meer te inspireren vaker de natuur in te gaan (op zoek naar jezelf) heb de rubriek “Binnenstebuiten” in het leven geroepen waarin ook anderen hun mooiste ervaringen & lessen in de natuur kunnen delen. Aan Sanne van Flow psychologie de eer om af te trappen. Lees in deze blog hoe deze prachtige vrouw natuur meeneemt in zowel haar werk als vrije tijd, hoe ze de opgedane lessen vasthoudt en welke tips ze voor jullie heeft.

nummer 1 sanne flow psychologie

Ik ben Sanne van Egmond, en werkzaam als psycholoog. Doordat ik zelf enorm fan ben van de natuur en buiten zijn heb ik mijn werk gecombineerd met mijn liefde voor buiten. Als buitenpsycholoog neem ik mijn cliënten mee het bos in en laat ik hun op een andere manier naar hun problemen kijken. Hierdoor ben ik zelf ook vaak buiten. Naast buiten werken sport ik ook graag buiten. Ik ben een hardloper en maak dan ook graag wat rondjes in de bossen.

Mijn favoriete manier om natuur te ervaren is voornamelijk door er gewoon door heen te lopen, te zitten en gewoon te zijn. De natuur zorgt ervoor dat ik uit mijn hoofd ga en in mijn lijf. Veel meer in het hier en nu dus in plaats van denken aan het verleden en heden. Ik focus me op de geluiden, geuren en kleuren om mij heen en ik begin vanzelf te glimlachen. Ik merk dat als ik voldoende buiten ben ik meer rust ervaar en meer positieve energie op doe. De natuur op zich werkt dus al therapeutisch op mij. De meeste ideeën en motivatie om aan de slag komen vaak ook als ik even buiten in de bossen ben geweest.

De momenten die veel indruk op mij hebben gemaakt zijn de momenten op reis. In een wild vreemd land bekijk je vaak alle highlights. En in landen als bijvoorbeeld IJsland en Nieuw Zeeland zijn dat vooral grootste en ruwe landschappen. Het fascineert mij dan op zulke momenten dat je op een stukje aarde bent dan er al decennia lang is. En hoe klein je eigenlijk bent ten opzichte van de wereld en haar natuur. En met hoeveel geweld de natuur die bergen etc. gemaakt heeft. De dingen die ik dan ook mooi vind om te zien is dat de overige natuur na zo’n enorme impact zoals de vulkanen in IJsland, daaromheen gewoon weer hun ding doen. Planten komen weer tevoorschijn en kruipen door de kieren die afgekoelde lava heeft open gelaten. De les die ik daaruit haalde is dat we eigenlijk maar een klein onderdeel zijn van een heel groot systeem. En dat we er vooral van kunnen leren en ons erdoor kunnen laten inspireren.

“De wereld is te mooi om aan je voorbij te laten gaan!”


Dichter bij huis heb ik ook mooie lessen uit de natuur mogen halen. Zo heb ik tijdens de cursus voor Buitenpsychologen aan de hand van een ‘schilderij’ besloten om het anders te gaan doen. Meer buiten werken en minder binnen de standaard protocollen uitvoeren. Dit ‘schilderij’ was namelijk een soort stilleven waarin we ons leven weergaven door middel van natuurlijke elementen die we vonden in de omgeving. De paardenbloemen waren er toen net en dat was voor mij een weergave van mijn nieuwe stappen. Omdat ik van de kleur geel houdt, je er uiteindelijk een wens mee kan doen las hij uitgebloeid en omdat het me deed denken aan de zon. Dat is ook de reden dat het logo van mijn bedrijf nu geel is. Het gaf me enorm veel energie en dat doet het buiten werken nog steeds. Een hele goeie keuze dus die super bij mij past.

Ik probeer deze lessen vast te houden door ze op te schrijven of te verwerken in blogs (bijvoorbeeld https://www.flowpsychologie.nl/de-natuur-oordeelt-niet/ & https://www.flowpsychologie.nl/4-dagen-met-jezelf/). Maar ook ik maak me wel eens schuldig aan terugvallen in het oude patroon van dingen op de automatische piloot doen. Gewoon weer even naar buiten gaan en contact maken met alles om mij heen helpt mij dan enorm.

De tip die ik heb? Gewoon naar buiten gaan. Zet je oren en ogen open en laat je fascineren door alles wat er is. Ga maar eens 10 minuten stil staan voor een willekeurige boom. Je zal zien dat er steeds meer details naar voren komen en dat je (zeker in de zomer) en hele nieuwe wereld van beestjes en insecten kan ontdekken die je nooit gezien had als je gehaast voorbij gelopen was. De wereld is te mooi om aan je voorbij te laten gaan!

Ingrid

Chapter You

Ik ben Ingrid van de Ven, een bevlogen wandelcoach met een passie voor (berg)wandelen. Van jongs af aan koester ik een grote liefde voor de natuur, maar later ontdekte ik de kracht van wandelen op mentale gezondheid. Ik bewandelde letterlijk mijn eigen pad naar persoonlijke groei door uit de rol van “master pleaser” te stappen (met als absolute hoogtepunt mijn 2000km lange wandeling in de wildernis van Amerika). Nu ben ik gepassioneerd om anderen te begeleiden op hun pad naar een authentieker leven. Ga jij met mij op pad?

Meer over Chapter You

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you