-
Je comfort zone hoeft helemaal niet zo veilig of fijn te zijn
Vaak wordt gedacht dat je comfortzone staat voor alle fijne dingen in je leven. Maar je comfortzone hoeft helemaal geen fijne plek te zijn; het is niets meer dan een beschermingsmechanisme tegen verandering wat potentieel gevaar kan betekenen. Je comfortzone bestaat uit die dingen in je leven waaraan je gewend bent, zelfs als die dingen, die helemaal niet goed of fijn voor je zijn. Denk bijvoorbeeld aan die baan of een relatie waar we al jaren over klagen: het dient ons niet meer, maar we zijn eraan gewend geraakt en vinden het eng om daaruit te stappen.
-
Je wordt steeds minder bang om fouten te maken
Als je buiten je comfort zone stapt is er de kans dat iets niet lukt. En dat zal soms ook gebeuren. Het mooie is alleen dat wanneer dit gebeurt je zult merken dat het echt niet zo erg is als het vanuit die comfort zone lijkt. Bovendien zul je merken dat je altijd in staat bent om een oplossing te vinden, met of zonder hulp van anderen. Als jij deze mogelijkheid op falen kunt accepteren en van elke situatie kunt leren, dan kom je er ongeacht de uitkomst altijd sterker uit!
-
Het vergroot je zelfvertrouwen
Onzekerheid wordt gevoed met de gewoonte om dingen niet te doen. Het is alleen maar extra bewijs dat je iets niet kan. Uit je comfortzone stappen draagt dus direct bij aan meer zelfvertrouwen. Als jij dingen durft te doen die je eng vindt, deste meer je vertrouwen groeit dat het goedkomt en deste meer zelfvertrouwen je krijgt.
-
Niemand denkt op zijn sterfbed: “had ik maar meer Netflix gekeken”
Een van mijn grootste angsten is dat ik later op mijn sterfbed lig met heel veel “had-ik-maar” gedachten. Had ik maar wel dat gave idee uitgewerkt, had ik maar wel die reis gemaakt (een van de redenen dat ik ondanks de angsten toch de PCT ga lopen), had ik maar wel die baan aangenomen of die man/vrouw verteld wat ik voor hem/haar voel. En toch zijn het vaak die belangrijke dingen die we uitstellen, uit angst voor afwijzing of dat het niet gaat lukken. Spijt komt als we ons afvragen ‘Wat als?’ en dan geen actie ondernemen.
-
Het vergroot intelligentie en creativiteit
Het betreden van onbekende paden mag dan niet makkelijk of leuk zijn, steeds maar blijven hangen in dat wat je al kent, is ook niet aan te raden. Zo stagneren je creativiteit en intelligentie. Je intelligentie is namelijk als een spier die je moet blijven trainen. Hoe meer je je hersens BBC
gebruikt, hoe beter je wordt in vaardigheden als verbeelding en het aanleren van nieuwe dingen. In niet-routineuze situaties wordt je uitgedaagd, en daar ligt de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen én om te ontdekken dat je veel meer kunt dan je misschien dacht, dit geldt ook voor het vergroten van creativiteit.
-
Wat nu buiten je comfort zone ligt, ligt binnen aanzienlijke tijd binnen je comfort zone
Denk maar eens terug. Je kunt vast iets verzinnen dat je vijf jaar geleden nog heel spannend vond of niet kon en nu eigenlijk als normaal aan voelt. Doordat jij elke keer een beetje buiten je comfort zone gaat wordt deze namelijk opgerekt. Wanneer je iets niet doet zul je voor altijd blijven hikken tegen dat ‘eigenlijk-zou-ik-…-maar-ik-durf-niet-gevoel’ aanhikken. Terwijl als je hier nu doorheen gaat zal het een volgende keer al een stuk minder spannend aanvoelen.
-
Je inspireert anderen
Misschien niet de belangrijkste reden, want uiteindelijk doe je die dingen buiten je comfort zone voor jezelf. Maar het is wel een mooie bijvangst! Ik geloof namelijk dat als we, ondanks de angst die we soms voelen, allemaal gaan doen waar ons hart echt sneller van gaat kloppen de wereld een stuk mooier wordt.
Wil jij leren hoe je makkelijker uit je comfort zone stapt en een weekend lang ervaren hoe het is om dit te doen? Schrijf je dan in voor Camp You!