(Edale) Peak District – Wandelparadijs in Engeland

Een goede vriendin, Elke, woont al een aantal jaar in Manchester en afgelopen april bezocht ik haar samen met Mick. Van eerder bezoekje wist ik al dat Manchester een super mooie en gezellige stad is. Wat ik echter nog niet wist was dat er een prachtig nationaal park op een steenworp afstand lag. Zo blij dat Elke ons hier mee naar toe nam en nu is het tijd om deze parel met jullie te delen. De naam van deze parel? (Edale) Peak District!

januari 10, 2020
20190413_132153

Peak District

Peak District is een van Engeland’s mooiste natuurgebieden (en oudste nationaal park) en staat met zijn 554 km2 vooral bekend om zijn mooie kleuren en contrasten. Van groene heuvels tot ruige rotspartijen en van heidevelden tot watervallen: Je vind het hier allemaal.

Peak District wordt opgesplitst in twee gebieden: de White Peak en de Dark Peak. Waar de White Peak een wat vriendelijker landschap heeft met groene dalen, heeft de Dark Peak (vernoemd naar de donkere kleur van het veen) in het noorden een ruiger landschap met steilere hellingen. Beide gebieden bieden dus tal van mogelijkheden voor wandelaars en klimmers.

Het gebied kent naast de prachtige natuur ook nog een aantal pittoreske stadjes en dorpen, waarvan Edale er één is. Dit was dan ook ons startpunt van onze dagwandeling.

Edale

Edale is gelegen in het noorden van het Peak District National Park, in Dark Peak dus. In de directe omgeving zijn een aantal mooie heuvels te vinden zoals Kinder Scout, Win Hill, Mam Tor, Hollins Cross en Lose Hill waarvan de laatste drie onderdeel zijn van de Great Ridge.

Wanneer je vanuit het treinstation richting het dorp loopt, zie je meteen het informatiecentrum te liggen. Ideaal om informatie over de wandelingen en weersverwachtingen te vragen. Wij hebben gekozen voor een prachtige wandeling van ongeveer 6 uur, welke we toepasselijk afsloten in de pub!

Naast ontelbaar veel mogelijkheden voor dagwandelingen is Edale ook het startpunt van de Pennine Way, een prachtige meerdaagse wandelroute die trekt over The Pennines, de heuvelachtige ruggengraat van Engeland, en eindigt net over de grens in Schotland.

Algemene informatie:

  • Vanwege de geringe hoogte is Peak District vrijwel het hele jaar toegankelijk
  • Er is een informatiecentrum van het nationaal park in Edale (Moorland Centre)
  • Edale heeft zoals gezegd een trein station en daardoor makkelijk te bereiken vanuit Manchester
  • Omdat het gebied zich in het midden van Engeland bevindt, valt er minder regen dan in bijvoorbeeld het Lake District en Wales
HEZM5583

Chapter You

Hét platform om jou te inspireren en motiveren om vaker de natuur in te trekken en simpelweg te gaan wandelen. Samen met anderen, of juist als quality time voor jezelf. Wandelen helpt mij om mijn hoofd leeg te maken, het brengt rust, en het levert bovendien de mooiste (creatieve) inzichten op. Dit gun ik jou natuurlijk ook. Het is tijd voor jou, tijd voor Chapter You!

Meer over Chapter You

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Instagram @chapter.you